sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Luonnollinen ehkäisy ja luonnollinen raskaus

Vältämme ensin vuosikausia raskaaksi tulemista käyttämällä keinotekoisia hormoneita, ja sitten yritämme kuukausikaupalla, usein vuosia, tulla raskaaksi. Tilanne kuulostaisi nurinkuriselta, ellei kyseessä olisi niin tärkeä asia kuin uuden ihmisen elämä. Mutta miksi raskaaksi tulemisen tai sen estämisen hallitseminen on niin vaikeaa? Täytyykö meidän naisten tosiaan hyväksyä nykytilanne?

Raskaaksi tuleminen on helpompaa mitä nuorempana sen aloittaa, mutta yleensä haluamme lapsia vasta kun on hankittu tutkinnot, pari vuotta kokemusta työelämästä, asunnot ja elämä on ylipäätään valmiina. Itsekin ajattelin että voisin hyvin saada lapsia 'nuorena'. Nyt olen 27 ja vaikka olisin huomenna raskaana, olisin saman ikäinen ensisynnyttäjä kuin suomalaiset keskimäärin - yli 28!

Alle kolmekymppisen todennäköisyys tulla yhdessä kierrossa raskaaksi on keskimäärin 15-25%. Vaikka harrastaisit siis koko kuukauden suojaamatonta seksiä, on paljon todennäköisempää että et tule raskaaksi, kuin että tulisit! Noin 40% raskautta yrittävistä pareista onnistuu kolmen kuukauden yrittämisen aikana, ja suurin osa vuoden yrittämisen aikana. 30 ikävuoden jälkeen raskaaksi tuleminen vaikeutuu:

Tilastot pareista, jotka ovat raskaana vuoden yrittämisen jälkeen:
  • 20-vuotiaista 90%
  • 30-vuotiaista 70%
  • 35-vuotiaista 55%
  • 40-vuotiaista 45%
  • 45-vuotiaista 6%.
Alla oleva kuvaaja FertilityFriendin käyttäjien keskimääräisestä yritysajasta tulla raskaaksi kertoo samaa tarinaa: yritys kestää keskimäärin yli puoli vuotta 20-30-vuotiailla. Ikä on ala-akselilla ja yrityskuukaudet pystyakselilla, ja tarkemmin tutkimuksesta voi lukea englanniksi täältä.
Luonnollinen ehkäisy on antanut minulle uuden näkökulman raskaaksi tulemisen suunnitteluun. Omalla kohdallani kyse ei ole enää siitä, että pillerit saavat jäädä ja "yritys voi alkaa". Tunnistan hyvin tarkkaan kehoni hedelmällisyyden merkit ja kun lasten saaminen on jonakin päivänä suunnitelmissa, uskon voivani ajoittaa yrityksen hyvin tarkasti ovulaatioajankohtaan. Tämä on ehdottomasti yksi suurimmista luonnollisen ehkäisyn välillisistä hyödyistä.

Mutta vaikka kuinka tuntisi kehonsa toiminnan, ei luonnollisen ehkäisyn käyttäjä voi tuudittautua ajatukseen, että lasten saamisen ajankohdan voisi valita sormia napsauttamalla. Olen viimeaikoina tutustunut lapsia toivovien naisten elämään muutamia erinomaisesti kirjoitettuja blogeja lukien. Ainu kirjoittaa hyvin koskettavasti Miksette hanki koiraa -blogissaan lapsettomuuden herättämistä syvällisistä ja vaikeista tunteista. Rowanin Pihlajapuun katveessa avaa taas lapsettomuushoitojen raskasta maailmaa. On joukossa onnistumisiakin: Junnan Jun(n)aa asemalla muuttui hiljattain kahden vuoden yrityksen lapsettomuusblogista odotusblogiksi.

Luonnollisen ehkäisyn käyttäminen on antanut minulle ymmärrystä, miten kehoni toimii. Toivoisin, että menetelmä tulisi tunnetummaksi Suomessa myös lapsettomuudesta kärsivien joukossa. Moni ajoittaa yrityksensä väärään ajankohtaan, kun ei tiedä tarkkaa ovulaatiopäivää. Ja vaikka raskaaksi tuleminen ei onnistuisi luonnollisin keinoin, voisi menetelmä auttaa monia ymmärtämään kehoaan ja saamaan edes pienen hallinnan tunteen. Minusta yksi luonnollisen ehkäisyn parhaita puolia on että ymmärrän edes suurin piirtein, mitä kehossani joka kuukausi tapahtuu.

Menestystä kaikille naisille sekä raskauden ehkäisyyn että sen toteuttamiseen!

    10 kommenttia:

    1. Moikka, löysin blogisi joku aika sitten kun etsin tietoa vaihtoehtoisista ehkäisymenetelmistä e-pillereille, jotka lopetin taannoin blogistasi rohkaistuneena.:) Tämä blogisi varmasti palvelee monia asiasta kiinnostuneita, kun olet niin selkeästi kirjoittanut ja kertonut asioista, kiitos siitä!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Hei Anonyymi, ihana kuulla että blogista on ollut hyötyä! Mielestäni luonnollinen ehkäisy on niin loistava menetelmä, että olen vain iloinen jos tietoisuus siitä leviää laajemmalle. Menestystä menetelmän käyttöön!

        Poista
    2. Yhdyn edelliseen kommenttiin! Olen vasta kuukausi sitten lopettanut hormonaalisen ehkäisyn, ja blogiasi luettuani luulenpa, ettei takaisin ole paluuta. Asiaa pysäytti miettimään juuri munasolun vuorokauden kestävä elinkelpoisuus, ja se, että hedelmöityksen estääkseen hormonaalista ehkäisyä tarvitaan jopa päivittäin. Epäilen myös, että hormonaalinen ehkäisy saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen. Todella mielenkiintoista, informatiivista ja selkeätä tekstiä. Nyt odotellaan niitä ensimmäisiä menkkoja ja sitten aletaan tutustuminen omaan kehoon!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos ihanasta palautteesta! Onnea menetelmän opiskeluun - omasta kokemuksestani voin sanoa että on tosi palkitsevaa ymmärtää omaa kehoaan joka päivä paremmin ja paremmin.

        Poista
      2. Menkat alkoivat, jee! Vaihdoin tässä samassa tuoksinnassa siteet kuukuppiin ja oih mikä riemuvoitto se onkaan! Kesä tule jo, minua ei hiosta!

        Poista
      3. Hups, kommentini lipsahti väärään ketjuun. Anonyymi 1 täällä vain juhlii naiseuttaan!:)

        Poista
      4. Onnittelut Anonyymi 1! Kiva kun tulit kertomaan kuulumisia :)

        Poista
    3. Todella hyvä blogi! Olen jo kauan ollut kiinnostunut aiheesta ja hormonaalinen ehkäisy tuntuu erittäin vastenmieliseltä. Itse miellän e-pillereiden vaikutukset naisen elämään lähinnä jonain henkisenä vankilana (mielialanvaihtelut, haluttomuus, oman kehontoimintojen sekoitus keinotekoisesti yms yms), enkä suinkaan minään" naisten vapauttajina". Kuinka vieraantuneita nykynaiset saattavat ollakaan omaan kehoonsa ja mielenkiintoiseen kuukausittaiseen mekanismiin, jonka hienous ilmeisesti monelta hämärtyy. Mietin vain, kuinkahan monet tytöt/naisetkin hoitavat ovulaation luonnolliseen valmisteluun liittyvää limaneritystä turhaan lääkkein luullen sitä tulehduksen/hiivan merkeiksi.. Valistusta ja keskustelua tarvittaisiin aiheesta!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Hei Anonyymi! E-pillerit aiheuttavat varmasti monia oireita, joita käyttäjät eivät edes tiedosta niistä johtuviksi. Itse käytin ehkäisyrengasta muutaman vuoden, sillä sen sisältämä hormonimäärä on alhaisempi - mutta yhtä kaikki nyt ajatus ovulaation keinotekoisesta estämisestä hormonein tuntuu epämiellyttävältä - miksi haluaisin vieraita kemikaaleja jatkuvasti kehooni? Luonnollista ehkäisyä käyttämällä oppii tunnistamaan paitsi normaalin valkovuodon, myös koska valkovuoto on epätyypillistä. Kiitos kommentista ja tervetuloa mukaan jakamaan lisää tietoutta tästä naiset hormoneista vapauttavasta menetelmästä!

        Poista
    4. Todella mielenkiintoinen blogi. Me saataisiin hakeutua kesä-heinäkuun vaihteessa lapsettomuustutkimuksiin mieheni kanssa. Exäni tartutti joskus muinoin minuun klamydian pettämisreissinsa jälkeen ja kertoi vasta eron jälkeen asiasta. Siltikään en pääse tutkimuksiin ennenkuin vuosi on yritetty. Olen myös teettänyt miehellä kotona tehtävät siittiötestit joista molemmista tuli negatiiviset eli siittiöitä olisi alle 20miljoonaa/ml ja edelleenkään emme pääse tutkimuksiin ennenkuin vuosi on täynnä. Minulla on ollut epäsäännölliset menkat pillereiden lopettamisen jälkeen ja pisin kierto hipois 70pv rajaa jolloin sain sitten teroluteja pari pakettia.ekan terolut kuurin jälkeen odotin taas luomumenkkoja alkavaksi, mutta kp taas yli 30 ja päätin aloittaa terolutit. Alan vahvasti menettää toivoq raskautumisen suhteen ja huomaankin oman mielialani muuttuneen normaalia apaattisemmaksi. Olemme menossa vuoden päästä naimisiin ja mies toivoo, että hakeutuisimme tutkimuksiin vasta sen jälkeen. Minulla on myös hiukan ylipainoa ja yritänkin nyt laihduttaa. Ovulaatioita olen saanut tikutettua vasta 3kpl pillereiden jätön jälkeen. En enää tiedä mitä tekisin. Käytän vitamiineja, royal geleä ja vehnänalkioöljyä ja otan punaviiniä ja melkein jo rukoilenkin, vaikka ateisti olenkin.

      VastaaPoista