keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Ovulaatiolima ja muita valkovuodon ihania/ällöjä olomuotoja

Oletko ikinä miettinyt, miksi joskus valkovuotoa ei näy ei kuulu päiväkausiin, ja miksi toisinaan sitä tuntuu tulevan solkenaan?

Kyse on luonnollisesta vaihtelusta kuukautiskierron mukaan, ja valkovuoto itse asiassa kertoo, missä vaiheessa kiertoa olet hedelmällinen, missä et.

Yleensä valkovuoto muuttuu kuukautiskierron aikana seuraavasti:

Kiertopäivät 1-5: kuukautiset
Kiertopäivät 6-8: ei juuri lainkaan valkovuotoa
Kiertopäivät 9-11: lisääntyvä vuoto: valkoista, tahmaista, kokkareista, muuttuu hiljalleen käsivoidemaiseksi
Kiertopäivät 12-14: ovulaatioajankohta! valkovuoto muuttuu juoksevammaksi ja läpikuultavaksi, ja sitä on paljon. Tähän aikaan raskaaksi tuleminen on mahdollista
Kiertopäivät 15-28: valkovuoto loppuu äkillisesti. voi olla monta kuivaa päivää, ja hieman ennen seuraavien kuukautisten alkua voi valkoista, tahmaista vuotoa tulla uudestaan.Valkovuotoaan tarkkailemalla on mahdollista selvittää ovulaation ajankohta. Tämä tarkkailu on tärkeä osa-alue luonnollisessa ehkäisyssä, sillä valkovuodon avulla tietää jo hieman etukäteen, milloin ovulaatio on odotettavissa. Lämpötilamenetelmä todentaa ovulaation jälkeen, että ovulaatio varmasti tapahtui. Useampaa menetelmää käyttämällä voi luotettavammin todentaa ovulaation tapahtumisen.

Miten valkovuotoa tarkkaillaan ovulaation tunnistamiseksi?
 • Pyri tarkastelemaan valkovuotoa kolme kertaa päivässä: aamulla, päivällä ja illalla, sillä usein se saattaa vaihdella päivän aikana.
 • Ehkäpä helpoiten tarkastelu käy vessassakäynnin yhteydessä, helpoiten juuri tätä ennen. 
 • Kun aloitat tarkastelun, pese huolella kädet.
 • Monet huomaavat valkovuotoa alushousuissaan. Usein se saattaa kuitenkin olla kuivaa, joten voi olla vaikeaa tunnistaa, minkä tyyppistä vuoto on. Valkovuodon tyyppi on erittäin tärkeä tunnistaa hedelmällisyyden määrittelemiseksi.
 • Kokeile pyyhkiä wc-paperilla, josko alapäähän olisi jäänyt vuotoa.
 • Itse en ikinä onnistu saamaan kunnon tuloksia pelkällä pyyhkimisellä, joten tarkastelen valkovuotoa sisäisesti. Paras menetelmä on seuraavanlainen: kun kädet on pessyt tosi huolella, työntää sisäänsä etu- ja keskisormen kyykkyasennossa. Tässä asennossa kohdunsuu on alimpana, mikä auttaa tarkastelussa. Tunnustele sisältä kohdunsuuta: kyseessä napukka, joka tuntuu vähän kuin nenänpäältä sormenpäihin. Pyyhi kahdella sormella kohdunsuun eri puolilta ja tuo kohdunsuusta irronnut valkovuoto ulos sormiesi välissä.
 • Sisäisesti tutkiessa läsnä on aina hieman luonnollista kosteutta. Heiluta sormiasi pari kertaa - jos kaikki haihtuu, ei kyseessä ollut valkovuoto vaan luonnollinen kosteus.
 • Kun olet saanut hieman valkovuotoa tutkittavaksi, tarkastele sen koostumusta, väriä, määrää ja sitkoisuutta. Määrittele tämän jälkeen alla olevien tyyppien mukaan, millaisesta valkovuodosta on kyse.
Alkuvaiheen valkovuoto: valkoista, vähäistä, tahmaista, kiinteää, ei veny jos yrität venyttää sormien välissä. Englanniksi usein "sticky".Lisääntyvä valkovuoto: vähitellen vuoto muuttuu juoksevammaksi ja sen määrä lisääntyy. Väriltään valkoista, liimamaista, hieman elastisempaa kuin ennen. Usein muuttuu muistuttamaan käsivoidetta: voidemainen koostumus. Englanniksi usein "creamy".
Juoksevaksi muuttuva valkovuoto: vuoto valkoista mutta mahdollisesti läpinäkyviä osia, yhä enemmän valkovuotoa, vetisempää, joustavampaa. Tämä on hiljalleen hedelmälliseksi muuttuvaa valkovuotoa.
Ovulaatiolima / ovulaatiovalkovuoto: läpinäkyvää, hyvin venyvää, kanamunan valkuaista muistuttavaa liukasta, märkää, vuotoa. Tämä on erittäin hedelmällistä valkovuotoa ja siittiöt voivat elää siinä jopa 5 vuorokautta. Englanniksi "eggwhite".Hedelmällistä valkovuotoa voi olla useana päivänä, mutta se usein päättyy äkillisesti, ja sitä seuraava kuiva kausi voi kestää seuraaviin kuukautisiin.
(Kuvat http://go28days.com/ oppaasta)

Jokaisella naisella on omanlainen kiertonsa valkovuodon suhteen. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän erittäin hedelmällistä valkovuotoa on kuukaudessa. Joillakin naisilla taas ei ole lainkaan tätä hedelmällistä valkovuotoa. Tämä hedelmällinen valkovuoto on kuitenkin erittäin tärkeä komponentti raskauden onnistumisessa, joten on varsin hyödyllistä aloittaa valkovuodon tarkkailu ja tsekata, ovatko kaikki asiat sen puolesta kohdillaan.

Minulla meni pari kuukautta oppia tunnistamaan eri tyypiset valkovuodot. Mutta kärsivällisyydellä ja järjestelmällisyydellä menetelmän kyllä oppii!

17 kommenttia:

 1. kiitos selkeästä informaatiopaketista! netissä on paljon kiertänyt kutri.netin kai alunperin julkaisema samankaltainen tietopaketti, jossa on ehkäpä vielä helpommin selitetty kuukautiskierto.
  http://kutri.net/naiseus/kuukautiskierto/
  mutta kuvat, vaikka ällöjä ovatkin, ovat tosi hyvä lisä. kiitos siis!

  VastaaPoista
 2. Hyvät kuvat! Epäilin jo, että onko minulla koko ajan hiiva, kun aloin epäillä onko valkovuotoni normaalia. En sitten tullut ajatelleeksi, että valkovuodon koostumus voi muuttua niin paljon kuukauden aikana.

  VastaaPoista
 3. Todella informatiivinen ja mielenkiintoinen blogi! Kiitoksia, että jaat tietoa meille kaikille! Lopetin hormonaalisen ehkäisyn pari, kolme vuotta sitten sen ongelmaisuuden vuoksi. Ehkäisy hoidetaan kokonaan kondomeilla, mikä on minulle kaikista vaivattominta. Viimeaikoina hormonitoimintani on kuitenkin ollut jotenkin ylikierroksilla, naama kukkii kuin teininä, kuukautiset kivuliaammat ja niihin liittyy myös pahoinvointia, seksihalut selkeästi liittyvät kierron tiettyyn vaiheeseen, valkovuoden muutokset. Syytän pillereitä kehoni sekoittamisesta, ei mitään puhettakaan palaamisesta tilanteeseen ennen niiden aloittamista ... mutta, ehkä tällainen hormonitoiminan jyllääminen onkin normaalia? Jokatapauksessa omassa kehossa tapahtuvat muutokset herättivät halun ymmärtää mitä tapahtuu, ja tässä kohdassa löysin blogisi. Luonnollinen ehkäisy ei välttämättä sovi minulle, sen vaatiman vaivan vuoksi, mutta luonnollinen kiinnostus omaa kehoa kohti on silti. Tuntuu kuin tätä tietoa suorastaan pimitettäisiin. Kiitos sinulle aikasi ja vaivasi uhraamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi!

   Kiva kuulla että blogistani on ollut hyötyä - sain itse nähdä niin paljon vaivaa järkevän tiedon löytämiseksi, että on mahtavaa kuulla että siitä on hyötyä.

   Joitakin nettipalstoja lukiessani olen törmännyt samaan - että hormonitoiminta tasoittuu kunnolla vasta vuosien päästä pillereiden lopettamisesta. Toivottavasti sinulla keho normalisoituu pian! Tai ehkäpä hormonimyräkkä vain kertoo "oikein" toimivasta kehosta.

   Valkovuotoa on aika helppo seurata myös "vaivattomasti" ja vaikka et ihan kokonaan haluaisikaan siirtyä luonnolliseen ehkäisyyn, auttaa jonkinlainen tieto ovulaatiosta ainakin tietämään, milloin pitää olla erityisen tarkka kondomiehkäisyn kanssa (harmittavasti juuri silloin kun halut ovat suurimmillaan!).

   Tsemppiä kehoon tutustumiseen!

   Poista
 4. Moikka !

  Ihan mahtavaa, että kirjoitat tällaista blogia ! Itse aloittelen käyttämään luonnollista ehkäisyä nyt ihan tosissaan, mutta olen siitä lueskellut ja etsinyt tietoa jo aika pitkän aikaa. Siksi blogisi oli kullanarvoinen löytö. Siis suurkiitokset, ja jatka ihmeessä kirjoittamista !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei M!
   Tosi kiva kuulla että blogi on ollut hyödyllinen! Pitää siis jatkaa kirjoittamista - ja jos löydät itse hyviä resursseja, tule ihmeessä takaisin vinkkaamaan! :)

   Poista
 5. Kiitos paljon vaivannäöstä! Aivan mahtavaa, että joku on jaksanut tehdä tämmöisen tietopaketin. Opettelen juuri luonnollista ehkäisyä, tai oman kehoni tuntemista. En ole liian vakavissani, koska raskaus ei olisi maailmanloppu, mutta ei kuitenkaan ihan päällimäisenä toiveena tällähetkellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi! Kiitos kivasta palautteesta!
   Aika äkkiä luonnollisesta ehkäisystä tulee niin rutiininomainen osa arkea, ettei se juuri tunnu ylimääräiseltä vaivalta. Menestystä opetteluun!

   Poista
 6. Tämä on kyllä mainio blogilöytö, toivottavasti jatkat kirjoittelua! :) Ja onnea raskaudesta, olisi mielenkiintoista saada postauksia raskaudenkulustakin :) Itse olen ollut nyt kaksi vuotta ilman pillereitä, vuosi sitten otin kokeiluun renkaan, mutta en tykännyt ja jätin sen käytön jo kuukauden jälkeen oireiden vuoksi poiss. Eli nyt olen ollut vuoden ilman hormonaalistaehkäisyä. Harmi, että en ole tajunnut tarkkailla kehoani kuukautiskierron kannalta aiemmin, olisi nyt helpompaa, kun vauvaa toivoo...

  Osaisitko kuitenkin vastata minulle, miten kohdunnipukka käyttäytyy näissä eri limojen vaiheissa? Tai lähinnä kiinnostaa tuo hedelmällinen ja ovulaation ajankohta :D Itselläni on vaivana pitkät ja epäsäännölliset kierrot, en tiedä johtuuko vieläkin hormonaalisesta ehkäisystä, vai vauvajännityksestä, mutta toivottavasti kierrot tästä tasoittuisivat niin asiat helpottuisi... Ethän osaa neuvoa jotain hyviä niksejä tähän vaivaan? Luontaistuotekaupasta suositeltiin macaa ja helokkiöljykapseleita ja niitäpä olen nyt puputtanut, toivottavasti tepsivät...

  Ja hei vielä sellainen pyyntö, olisiko mahdollista saada blogisi blogloviniin, niin että seuraaminen onnistuisi sitä kautta :)

  VastaaPoista
 7. Hyvä blogi, tärkeää asiaa todella hyvin selitettynä! Kiitos.

  VastaaPoista
 8. Joo oli mukava lukea nain selkea ja havainnollinen teksti! Tuosta varmat paivat -ehkaisysta sanoisin, etta itse olen joltain toisilta sivuilta lukenut, etta spermaa ei saa paasta naisen sisalle kuukautiskierron paivien 7-17 valilla eika aikana. Toiminut hyvin, mutta ollut ennemmin turhan varovainen noiden paivien suhteen kuin varomaton, silla jokaisen keho toimii oman rytminsa mukaan. Hyvia jatkoja!

  VastaaPoista
 9. Mieleeni tuli, että mitä jos on hedelmöittynyt. Tuleeko kuiva kausi vai jatkuuko valkovuoto? Tai päinvastoin, onko kuivakausi varmasti merkki siitä, ettei ole hedelmöittynyt. Hyvä blogi!

  VastaaPoista
 10. Kiitos blogistasi! Aloin myös jo epäilemään, että onko minulla koko ajan jonkin asteinen mutta ajattelin sitten vielä kerran googlettaa ja päädyin tänne. Erityisesti kiitos noista kuvista, joista oli apua!

  VastaaPoista
 11. Kiitos blogistasi! Aloin myös jo epäilemään, että onko minulla koko ajan jonkin asteinen hiivatulehdus päällänsä, mutta ajattelin sitten vielä kerran googlettaa ja päädyin tänne. Erityisesti kiitos noista kuvista, joista oli apua!

  VastaaPoista
 12. Mahtava postaus. Olen syönyt teinistä asti pillereitä iho-ongelmiin ja samalla tietysti vaikutti kuukautisiin, nyt on kehon toiminta lopetuksen jälkeen muuttunut ja meinasin saada aamulla slaagin, kun oli ensimmäisen kuvan kaltaista vuotoa ensimmäistä kertaa ikinä.

  VastaaPoista
 13. Mite valkovuoto sitten eroaa kiimanesteestä ?

  VastaaPoista
 14. Hei,
  Täällä tarkastelen näitä kun yritän raskautua ja clomifen apuna. Viime kierrossa ei mitään limoja, eilen neljännen pillerin jälkeen tosin vasta kp 6 tuli sellanen valkoinen sitkas juttu mitä mulla ikinä ole tullut. Tulkitsen sen että hedelmällinen hetki on vihdoin siis tulossa

  VastaaPoista