torstai 24. marraskuuta 2011

Kohdunkaulan polyyppi

Tässä on omakohtainen tarinani kohdunkaulan polyypistä.
Noin 10 %:lla oireettomista nuorista naisista on polyyppi, ja neljäsosalla kaikista naisista on polyyppi todettavissa joskus elämänsä aikana. Ne ovat pehmeitä, usein pitkulaisia limakalvon pullistumia, jotka sijaitsevat tavallisimmin kohtuontelon yläosassa. Polyyppeja voi olla myös kohdun kaulakanavassa. Polyyppien koko vaihtelee muutamasta millimetristä useaan senttimetriin.

Tutkimuksen yhteydessä otetaan kapealla joustavalla muoviputkilolla kohtuontelosta kudosnäyte histologista tutkimusta varten. Tämän tutkimukseen avulla poissuljetaan pahanlaatuisen muutoksen mahdollisuus. Sen esiintyvyys on alle 1 %.

(Lähde: Terveyskirjasto)

Reilu vuosi sitten, seksin harrastamisen jälkeen, sain alushousuihin pisaran verta. Säikähdin kovasti, sillä minulla ei ikinä ole tiputteluvuotoa kuukautisista erillään. Mitään järkevää selitystä ei kuitenkaan löytynyt, eikä tiputtelu jatkunut, joten jätin asian sikseen.Suunnilleen vuoden kuluttua tästä sama tapahtui uudelleen. Tällä kertaa olin kuitenkin aloittanut luonnollisen ehkäisyn, jonka osana tunnustelin kohdunkaulan sijaintia, varmistaakseni kiertoni hedelmällisen ajankohdan. Kohdunkaulan suulla tuntui kuitenkin jotakin outoa... suu oli kuin hieman avoinna, ja siinä sen keskellä tuntui jotain pehmeää, jota pystyin sormella työntämään sisäänpäin. Ensin ajattelin, että ehkäpä kyse on jotekin kohtapuoliin alkavista kuukautisista, jossa joku osa on ottamassa jo etumatkaa - mistäpä sitä ikinä tietää! Parin päivän päästä kuukautiset tulivatkin ja alkukierrosta outo ilmiö ei enää tuntunut.

Seuraavassa kierrossa sama toistui noin kolme päivää ovulaation jälkeen, ja lisäksi tiputteluvuoto alkoi noin kaksi päivää tämän jälkeen. Tiputtelua tuli kuin kevyenä kuukautisvuotopäivänä, ja se oli sekä tosi ärsyttävää, että hermostuttavaa. Soitin hädissäni terveysasemalle ja sain onneksi nopeasti ajan.

Onneksi lääkäriaikani oli loppukierrosta, sillä omalääkärini teki normaalin gynekologisen tutkimuksen ja näki polyypin pään tulevan kohdunkaulasta ulos. Jos tutkimus olisi ollut alkukuusta, hän ei olisi voinut nähdä polyyppiä ja näin ollen diagnoosi ei olisi ollut yhtä täsmällinen. Lääkäri vakuutteli minulle, että polyypit ovat täysin vaarattomia ja harmittomia, ja hyvin todennäköinen tiputteluvuodon aiheuttaja. Niitä tulee ja menee, eikä niiden syntymekanismeja juuri tunneta. Niitä on kuitenkin tutkittu tosi paljon, eivätkä ne ole yli 99% tapauksissa vaarallisia. Suurin osa niiden kantajista ei edes tiedä niiden olemassaolosta!

Ennen poistolähetettä sain lähetteen sukupuolitautitesteihin, raskaustestiin, ja papa-kokeeseen. Näillä varmistettiin, ettei vuodolle voisi olla muita outoja syitä.

Labratulosten odotteluaika oli harmittavaa. Ovulaation jälkeen joka ikisen seksikerran jälkeen vuosin verta kuin kuukautisten kevyinä päivinä, eli siis noin viikon ennen kuukautisia, ja sitten päälle normaalit noin viiden päivän kuukautiset. Kun labratulokset tulivat negatiivisena, sain Kätilöopistolle lähetteen polyypin poistoon.

Pari kuukautta jonotettuani minulla oli outo kuukausi: tiputteluvuotoa oli vain yhtenä-kahtena päivänä, ja sen jälkeen polyypin pää ei enää tuntunut. Kuukautiset tulivat, mutta omituisina, niukkina ja ruskeina, vain parin päivän mittaisina.

Tästä kahden viikon kuluttua menin Kätilöopistolle ja aivan ihanan, joskin miespuolisen, gynekologin vastaanotolle. Polyypin poistosta ja tilanteesta juteltuamme hän aloitti tutkimuksen - mutta hämmentyneenä hän kertoi minulle, ettei täällä mitään polyyppiä ole!

Lääkäri antoi selitykseksi, että luonto oli hoitanut polyypin pois päiviltä. Kohdunkaulan polyypin poisto sinänsä olisi ollut ilmeisen kivuton ja helppo operaatio, mutta oli tietysti helpottaavaa kuulla polyypin lähteneen omia aikojaan.

Tämän jälkeen polyypin pää ei ole enää (luonnollisesti) tuntunut, ja outo tiputteluvuotokin on päättynyt. Myös kuukautisvuoto on vähentynyt - ehkäpä polyyppi aiheutti enemmän vuotoa, kuin mitä normaali vuotoni on.

Jos epäilet että sinulla voisi olla kohdunkaulan polyyppi, kannattaa tunnustella kohdunkaulaa parin päivän välein yhden kuukautiskierron aikana. Muista pestä kädet huolella! Jos tunnustelet kohdunkaulaa usein, auttaa tämä tietämään millainen kohdunkaulasi on, ja siten huomaamaan mahdolliset muutokset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti