perjantai 28. lokakuuta 2011

Kehon lämpötila ja ovulaatio

Tieteellisesti täsmällisin ja yksiselitteisin tapa todentaa ovulaatio on tarkkailla kehon lämpötilaa. Kun ovulaatio on tapahtunut, kehon lämpötila nousee yleensä 0,5-1 astetta joko heti seuraavana päivänä tai muutaman seuraavan päivän aikana. Aika selkeä muutos siis!

Lämpötilan nousu johtuu kuukautiskiertomme hormoneista. Kun munasolu on irronnut, siitä jäljelle jäänyt osa muuttuu keltarauhaseksi (corpus luteum), joka alkaa tuottaa progestoroni-hormonia. Tämä hormoni aiheuttaa korkeamman lämpötilan. Kun ovulaatio on todennettu lämpötilan muutoksella, ei siis ole mahdollista tulla raskaaksi enää loppukierrosta.

Alla oleva kuva (lähde: Wikipedia) kertoo muutoksista tarkemmin. Body temperature eli kehon lämpötila on kaaviossa toiseksi ylimpänä: se on selkeästi alhaisempi ennen harmaalla merkittyä ovulaatiota kuin sen jälkeen. Lämpötilan alle on kuvattu  muutokset hormoneissa: loppukierrossa huipussaan oleva progesteroni-käyrä on mustalla.

Olen seurannut omaa lämpötilaani Fertility Friend -verkkopalvelun avulla. Palvelu osaa laittaa lämpötilat automaattisesti helposti ymmärrettävään kaaviomuotoon. Alla olevaan kuvaan olen valinnut seitsemän viimeisimmän kiertoni tiedot. Päällimmäisenä näkyvä sininen käyrä on näistä tiedoista laskettu keskiarvo. Alkukierrosta lämpötilani on alle 36,0, ovulaation jälkeen lämpötilani nousee yli 36,2 asteen. Vaikka yksittäisinä päivinä lämpötila saattaa heittää esimerkiksi alkoholin käytön, huonosti nukutun yön tai vaikkapa flunssan takia, kertoo käyrän kokonaistarkastelu hyvin nopeasti, onko ovulaatio tapahtunut.


Miten aamulämpö pitää ottaa?
 1. Hanki hyvä kuumemittari. Hanki kaksi desimaalia näyttävä elektroninen kuumemittari lämpötilan mittaukseen. Itse ostin reilulla viidellä eurolla Kotitesti.fi:n Geon-merkkisen kapistuksen. Tämä halpismittari on varsin nopea, ja muistaa lämpötilan seuraavaan käynnistyskertaan asti. Jos tuppaat unohtamaan numerot helposti, voi toinen merkki olla parempi sillä numerot katoavat näytöltä varsin äkkiä.
 2. Aloita aamulämmön mittaaminen (engl. basal body temperature). Mittaa lämpötila joka aamu ja mieluiten aina täsmälleen samaan aikaan. Älä tee mitään ennen mittausta, älä edes nouse sängystä ja älä ainakaan juo mitään. Laita mittari yöpöydällesi ja tuikkaa suuhun heti kun herätyskello pärähtää. Yritä laittaa mittari aina samaan paikkaan kielen alla ja pidä suuta kiinni mittausta tehdessä. Unta pitäisi olla alla vähintään kolme tuntia. Parhaat tulokset saat jos mittaat joka päivä täsmälleen samaan aikaan. Itse teen niin että laitan herätyskellon viikonloppuisinkin soimaan samaan aikaan, ja jatkan sitten unia mittauksen jälkeen. Aika äkkiä tähän rutiiniin tottuu! Mittausta ei ole pakko tehdä joka aamu, mutta varsinkin alkuvaiheessa tämä kannattaa.
 3. Huomio häiriötekijät. Monet tekijät voivat vaikuttaa aamulämpötilaan joko sitä nostavasti tai laskevasti: runsas alkoholin käyttö, vähäinen yöuni, sairastelu, stressi, lääkkeet, huonelämpötilan muutos, matkustaminen, jne. Itse elän varsin monipuolista elämää - käyn paljon ulkona, välillä tulee käytettyä enemmänkin alkoholia ja matkustelua sinne tänne - mutta koska lämpötilan tarkkailussa on kyse kokonaisuudesta, on ovulaatio siltikin ollut aika helppo todentaa. Erikoistapahtumat kannattaa kirjata ylös, jotta lämpötilakäyrän tarkastelu on helpompaa.
Miten aloittaa aamulämpötilan mittaaminen?

Aloita mielellään ensimmäisestä kiertopäivästä ja yritä ottaa lämpötila joka päivä, jotta saat paremman ymmärryksen lämpötiloistasi kierron aikana. Ensimmäisenä kuukautenani lämpötilani vaihtelivat tosi paljon ja syynä oli se että otin lämpötilan ottamisajankohta heitteli tunnilla-kahdella (ja varmaan se etten pitänyt lämpömittaria suussa samalla tavalla). Suosittelen aloittamaan heti samasta kellonajasta, niin ainakin se riskitekijä on eliminoitu.

Kirjaa lämpötilat ylös joko ihan paperille tai käyttäen jotakin ilmaista verkkopalvelua. Itse olen ollut tyytyväinen Fertility Friendiin vaikka palvelu onkin tarkoitettu lasta yrittäville. Linkki vie omalle sivulleni palvelussa, ja käyttäjäksi voit liittyä oikean yläkulman napilla.

Kun lämpötilat nousevat, odota ainakin kolme korkeaa lämpötilaa ennen kuin toteat että ovulaatio on tapahtunut. Joskus häiriötekijöistä johtuen korkeita lämpötiloja voi esiintyä myös muulloin.

Jos käyttää lämpötilamenetelmää raskauden ehkäisyyn, ensimmäisessä kierrossa kannattaa odotella rauhassa kierto loppuun ennen kuin jättää kondomit. Näin näet varmasti että ovulaatio tapahtui. Kuukautiset alkavat yleensä 10-16 päivää ovulaation tapahtumisen jälkeen. Kun opit tämän loppukierron kestosi, voit myös aina laskea ovulaatiopäivän mukaan koska seuraavat kuukautiset alkavat. Aika helpottavaa osata aina varautua oikeana ajankohtana!

5 kommenttia:

 1. Moi,tosi selkeät sivut!

  Muutama kyssäri..ymmärsinkö oikein, että lämpötila kohoaa silloin, kun munasolu on irronnut..ei ennen ovulaatiota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi!
   Ymmärsit oikein - lämpötila kohoaa vasta ovulaation jälkeen, joillakin heti seuraavana aamuna, joillakin muutaman päivän viiveellä hitaammin. Tärkeää on tarkkailla koko kuukauden trendiä: välillä ennen ovulaatiota voi saada yksittäisiä korkeita lämpötiloja esimerkiksi alkoholin juomisen takia, kun taas ovulaatio kohottaa lämpötilaa pysyvästi. Menestystä lämpötilan tarkkailuun!

   Poista
 2. Ja eikös lämpötila laske silloin kun ovulaatio tapahtuu? Ja kun ovulaatio tapahtunut, niin sitten lämpötila kohoaa taas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi!

   Tästä on tosiaan moni raportoinut sekä omia kokemuksiaan ja se on mainittu myös tieteellisissä lähteissä, että lämpötila laskee juuri ovulaatiopäivänä ja nousee pysyvästi sen jälkeen.

   Aamulämpötilaan vaikuttavat monet seikat: miten on nukkunut yön, herääkö aivan samaan aikaan, onko makuuhuoneen lämpötila sama, onko sairastanut, jne. Lämpötilan lasku tapahtuu vain yhden päivän aikana, joten on paljon vaikeampi tarkkailla juuri sen tapahtumista kuin tarkastella laajemmin koko käyrää: onko lämpötila kohonnut yleisesti kierron alkupuoliskoa korkeammalle tasolle.

   Mutta jos onnistut bongaamaan lämpötilan laskun ja sitä seuraavan pysyvän lämpötilan nousun, onnittelut! Olet yksi niistä onnekkaista jotka voivat hyödyntää myös tätä merkkiä!

   Poista
 3. Heips, olen vuoden verran ollut myös luomuna ilman pillereitä. Halusin olla varma, ettei omat lämpömittailuni mene vikaan ja kaverin suosituksesta ostin Lady-Comp laitteen. Elämä on tosiaan helpottunut hirmuisesti, kun ei tarvitse hormonihirviönä enää olla. Suosittelen, ihan huippu tuo laite :)

  VastaaPoista