Mikä luomuehkäisy?

"Naisen keho on mysteeri"

Vuosikymmenten tehokkaan opetuksen ansiosta me suomalaisnaiset olemme oppineet, että vakituisessa parisuhteessa paras keino ehkäistä epätoivottu raskaus on käyttää hormonaalista ehkäisyä. Useimmat meistä valitsevat ehkäisypillerit, joita syömme vuosia, usein vuosikymmeniä.

Olemme sisäistäneet, että emme voi ymmärtää oman kehomme hormonitoimintaa; raskauden mahdollisuus on kuin salatiedettä. Päässämme kaikuvat kouluterveydenhoitajien varoitukset, että yhdestäkin suojaamattomasta seksikerrasta voi tulla raskaaksi. Nykyaikaisen naisen kannattaa luottaa modernin lääketieteen keinoihin estää raskaus hormoneilla.

Raskaaksi voi kuitenkin tulla vain hyvin lyhyenä ajanjaksona kussakin kuukautiskierrossa. Munasolu on irtoamisensa jälkeen elinkelpoinen vain noin 12-24 tuntia. Mikäli siittiö ei tänä aikana hedelmöitä munasolua, ei raskaus kyseisessä kierrossa ole mahdollinen.

Otamme siis päivittäisen hormoniannoksen 21 päivänä joka kuukausi, jotta tämä alle vuorokauden mittainen ajanjakso, mahdollisuus tulla raskaaksi, vältettäisiin!

Hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa meistä monelle harmillisia oireita aknesta mielialanvaihteluihin ja halujen puuttumiseen. Terveyskeskuslääkärimme kirjoittaa meille mielellään reseptin toiselle pillerimerkille, mutta osaa harvoin kertoa, että raskauksia voi ehkäistä myös luonnollisesti, opettelemalla tunnistamaan kehollemme ominaiset signaalit.

Wikipedian laajassa ehkäisymenetelmien vertailussa kondomi ja luonnollinen ehkäisy ovat teholtaan lähellä toisiaan. Teoreettisesti laskettuna oikein kondomia käyttävästä sadasta naisesta naisesta vuosittain kaksi tulee raskaaksi, luonnollista ehkäisyä käyttävästä puolestaan kolme. E-pilleriä, minipilleriä ja ehkäisyrengasta käyttävistä naisista raskaaksi tulee teoriassa vain 0,3 vuodessa. Todellisuudessa emme kuitenkaan aina käytä näitä ehkäisymenetelmiä oikein, joten pillereitä käyttävistä naisista raskaaksi tulee vuodessa 8, kondomia käyttävistä 15, ja luonnollisella ehkäisykeinoilla 12-25. Oikein noudatettuna luonnollinen ehkäisy on luotettava menetelmä raskauden ehkäisyyn.

Luonnollinen ehkäisymenetelmä
Luonnollinen ehkäisy koostuu joukosta erilaisia menetelmiä tunnistaa kehomme merkit kierron hedelmällisestä ajankohdasta, ovulaatiosta. Hedelmällisenä aikana käytetään kondomia, kun taas muina ajankohtina voi harrastaa suojaamatonta seksiä.

Kenelle luonnollinen ehkäisy sopii?
Luonnollinen ehkäisy ei suojaa sukupuolitaudeilta, joten se sopii vain pitkässä parisuhteessa oleville.

Luonnollinen ehkäisy vaatii opettelua ja vaivaa, ja tämä on helpointa kun kierto on tasoittunut. Näin ollen se ei sovi nuorille, joiden kuukautiset ovat juuri alkaneet.

Luonnollisen ehkäisyn hyötyjä ovat sen edullisuus, hormonittomuus, sivuvaikutusten puute, sekä kehontuntemuksen lisääntyminen. Lisääntynyttä tietoisuutta voi helposti käyttää hyödyksi, kun raskauden yrittäminen tulee ajankohtaiseksi.

Luonnollisen ehkäisyn haittapuolia on sen vaatima perehtyminen. Menetelmä on luotettava vain oikein käytettynä.

  4 kommenttia:

  1. Olen valitettavasti liian laiska ja pelokas omatoimisesti ovulaatiota bongailemaan. Viiden vuoden ehkäisykärsimysteni jälkeen kiinnostuin kuitenkin kovasti Lady-Comp (tai jokin muu vastaava)ehkäisytietikoneesta, joka myös lämmön mittaukselle perustuu. Vaikka hinta on suolainen, ajattelin lähteä kokeilemaan. Kahlaamani kliiniset tutkimukset vaikuttivat lupaavilta enkä toistaiseksi löytänyt keskustelupalstoja selaillessa kuin yhden, jolla menetelmä oli pettänyt eikä hänkään ollut aivan tajunnut laitteen toimintaa.

   Ehkä tämänkin epäileväisen pitää alkaa vähän luottaa luontoon, ehkäisytehoksi lupailtiin 99,3% Hieman huvittavaa tässä kokeilussa on ehkä se, että ammattini on perhessuunnittelun piirissä :) Työkaverit mielenkiinnolla odottavat miten muijan käy.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Menestystä tietokoneen käyttöön! Suolainen hintakaan ei välttämättä ole niin paha, kun miettii kuinka monta vuotta tietokonetta voi sitten käyttää. Ja hienoa jos saat viestiä tästä leviämään muiden ammattilaisten joukkoon. Tehoja vertaillessa kannattaa tosiaan muistaa, ettei mikään menetelmä anna 100-prosenttista varmuutta..

    Poista
   2. Olen käyttänyt Lady-Compia viitisen vuotta ehkäisyyn ja nyt pari viikkoa päinvastaiseen..ja raskaana ollaan :) hyvä laite, ainakin tällaiselle terveysintoilijalle, jolla kierto on säännöllinen.

    Poista
  2. Yli 13 vuoden avioliiton aikana en voinut synnyttää, minulla on keskenmeno, vaikka tulisin raskaaksi, kaikki lääkärit eivät voineet auttaa minua, kunnes siskoni ohjasi minut tohtori DAWNin luo, joka auttoi minua ja tulin raskaaksi ja nyt minä sinulla on kaunis tyttövauva,
   Hän auttaa myös monia ystäviäni, jotka ohjasin hänelle, tohtori DAWN on siunaus jokaiselle, joka ottaa häneen yhteyttä,
   *Jos haluat tulla raskaaksi.
   *Jos haluat lopettaa keskenmenon. *raharituaali ilman ihmisuhreja.
   *Jos haluat saada takaisin rakastajasi.
   *Jos haluat miehesi/vaimosi takaisin.
   *Jos haluat saada takaisin varastetun omaisuutesi tai rahasi.
   *Jos haluat hoitaa minkä tahansa sairauden,
   Ota häneen yhteyttä WhatsAppissa: +2349046229159

   VastaaPoista