maanantai 30. huhtikuuta 2012

Naisten & miesten välisestä viestinnästä alkion kiinnittymiseen

Mieheni on töissä ulkomailla, ja näemme yleensä vain pari kertaa kuussa. Tavatessamme yksi ensimmäisistä malttamattomista kysymyksistä on tietysti, joko ovulaatio on tunnistettu kyseisestä kierrosta. Kumien käyttö tuntuu hänestä luonnottomalta, ja nyt kun niitä ei ole pitkään aikaan tarvittu, on käytöstä tullut entistäkin vastenmielisempää. Hän kutsuu itseään romantikoksi, joka ei halua mitään ylimääräistä pilaamaan kaunista hetkeämme. Yritä siinä sitten järkipuhetta. Ja onhan se totta että kun näemme harvoin, on ihanaa säilyttää yhteiset romanttiset hetket mahdollisimman luonnollisina. Näin olemme päätyneet käyttämään keskeytettyä yhdyntää varsin lähellä ovulaatiopäivää, ja muutaman kriittisen päivän aikana muita luovia erotiikan keinoja. Raskaus on kuitenkin suunnitelmissa seuraavan vuoden sisällä, joten olemme antaneet itsemme lipsua kurinalaisuudesta.

Tässä kierrossa tuli kuitenkin lipsuttua vähän enemmän kuin oli tarkoitus. Mielestäni olin hyvin yksiselitteinen, kun kerroin että meidän pitää keskeyttää. Miehen mielestä tämä toteamus päti vain kyseiseen perjantaipäivään, ja seuraavana päivänä lauantaina tietysti sai toimi au naturel. Sitä kuuluisaa miehen logiikkaa?

Ovulaatio tapahtui luultavasti sunnuntaina korkealle kohonneen kohdunkaulan, täydellisten ovulaatiomikroskoopin saniais/kuurankukkakuvioiden ja valkovuodon perusteella. Aikamoinen ajoitus siis mieheltä.

Koska olemme juuri maassa jossa aborttikin on lailla kielletty, täältä ei tietystikään saa jälkiehkäisypillereitä - vaikka tuskin Suomessakaan sellaista ottaisin niiden hurjien hormonimäärien ja epäluonnollisuuden takia.

Jos munasolu on hedelmöittynyt, kestää sillä noin kolme päivää kulkea munanjohtimesta kohtuun. Hedelmöityksestä yleensä noin 6-12 päivän päästä se kiinnittyy kohdun seinämään ja tästä käytännössä alkaa raskaus, kun istukka muodostuu ja raskaushormonin eritys alkaa. Hedelmöityksen lisäksi vaatimuslistalla raskauden alkamisessa on siis onnistunut kiinnittyminen.

Olen aamupäivän töiden lomassa perehtynyt, mitkä tekijät vaikuttavat munasolun kiinnittymiseen. Arkisia seikkoja ovat muun muassa:

Runsas kofeiinin käyttö. Kofeiini aiheuttaa verenkierron aktiivisuutta sydämen seudulla ja vähentää näin kohdun alueen verenkiertoa, ilmeisesti heikentäen kohdun seinämän kasvua (ja mahdollisesti myös muin tavoin). Runsaaksi käytöksi lasketaan yli 300-500 mg kofeiinia vuorokaudessa.

100 milligrammaa kofeiinia saa suunnilleen alla olevasta määrästä eri tuotteita:
 • 0,3 dl espressoa
 • 1,25 dl suodatinkahvia
 • 1,25 dl cappuccinoa
 • 2,5 dl mustaa teetä
 • 3 dl lattea
 • 3 dl energiajuomaa
 • 6,25 dl vihreää teetä
 • 1 litra kolajuomaa
 • yksi kofeiinitabletti
Runsaalla kofeiinin käytöllä on haittavaikutuksia myös raskauden aikana.

Alkoholin käyttö. Ennen istukan muodostumista alkio on turvassa äidin nauttimalta alkoholilta, joten ainakin noin 6 ensimmäistä päivää hedelmöityksen jälkeen ovat humalaturvallisia. Alkoholin käytön hedelmöityksen aikana on kuitenkin laajassa tieteellisessä tutkimuksessa todettu lisäävän aikaisia keskenmenoja. Toinen tutkimus havaitsi että hedelmöittymistä vaikeuttaa jo puolikas viinipullo viikossa, ja erityisesti valkoviini - myös miehillä! Toisaalta rottakokeissa havaittiin, että alkoholin käyttö edisti alkion kiinnittymistä. Saman totesi vuonna 2001 BBC:n uutisraportti: kohtuullisia alkoholimääriä käyttävät naiset tulivat helpommin raskaaksi. Voi siis olla, että runsas yleinen alkoholin käyttö heikentää hedelmällisyyttä, ja raskaudenaikainen alkoholin käyttö aiheuttaa alkiolle vaurioita, mutta itse asiassa kohtuullinen alkoholinkäyttö kiinnittymisen aikana edistää raskauden alkamista. Jo yksi alkoholiannos lisää verenkiertoa, joten voisiko tässä olla taas kyse paremmasta verenkierrosta kohdun alueella?

Runsas C-vitamiinin käyttö: Askorbiinihappo (ascorbic acid) heikentää ilmeisesti keltarauhashormonin tuotantoa, joka on välttämätön kohdun seinämän ylläpitämiseksi, joka taas on välttämätön alkion kiinnittymiseksi. Suositeltava määrä kiinnittymisen estämiseksi on suuri: yhden lähteen mukaan 6-10 grammaa per päivä 5-10 päivän ajan, toisen lähteen mukaan 10-15 grammaa ovulaatiosta kuukautisiin. Tavallisesti C-vitamiinivalmisteissa on korkeintaan 1000mg eli 1 gramma tabletissa, eli näitä tulisi ottaa tasaisin väliajoin päivän mittaan 6-15 tablettia. Merkittäviä haittavaikutuksia ei englanninkielisen wikipedian mukaan pitäisi tällä "megakäytöllä" olla. (Lähde englanniksi)

Villiporkkanan siementen syöminen. Erilaisilla yrteillä on hedelmällisyyttä heikentäviä vaikutuksia. Erityisen hyvin tunnettu on villiporkkanan siementen syöminen noin viikon ajan ovulaatioajankohtana. Tieteellinen selitys raskauden estämiselle on, että siemenet tekevät kohdusta niin liukkaan, ettei alkio pysty kiinnittymään. Minusta yrttien kokeileminen kuulostaa liian hurjalta, mutta tarkempia ohjeita voi lukea täältä.

Erään tieteellisen tutkimuksen mukaan hedelmöittyneistä munasoluista luultavasti ainakin viidesosa epäonnistuu kiinnittymisessä. Tähän todennäköisyyteen turvaamisen lisäksi suunnitelmissani on nauttia kahvia 3-4 kuppia ja c-vitamiinia n. 5000 mg seuraavina päivinä.

Näitä keinoja pohdiskellessa välttämättä joutuu kohtaamaan ajatuksen, miten paljon on valmis tekemään raskauden estämiseksi tai sen keskeyttämiseksi. Onko oikein yrittää estää raskaus, jos munasolu on hedelmöittynyt? Mitä jos tekemiseni jotenkin vahingoittavat alkiota? Olen sitoutuneessa parisuhteessa, joten raskauden keskeytys tuntuisi minulle väärältä päätökseltä, varsinkin kun vauvasuunnitelmia on jo lähitulevaisuudessa.

Kofeiini ja C-vitamiini poistuvat elimistöstä nopeasti: C-vitamiini on vesiliukoinen joten aamulla nautittu vitamiiniannos on saattanut poistua jo iltapäivällä, ja kofeiinin puoliintumisaika on puolestaan keskimäärin 5 tuntia. Koska alkio ei ole kosketuksissa nauttimaani ruokaan tai juomaan ennen istukan kiinnittymistä, ei näiden aineiden nauttimisella pitäisi olla siihen vaikutusta. Näin ne tuntuvat minusta turvallisilta. Lisäksi näitä molempia aineita käytetään yhteiskunnassamme laajasti, joten jos niistä olisi erittäin merkittävää haittaa, olisi tästä hyvin luultavasti olemassa tutkimustuloksia.

Palailen myöhemmin kertomaan, miten tämä kierto kehittyy. Mutta oppina siis tästä kuusta kaikille kanssasisarille, että nämä asiat on hyvä vääntää miehelle rautalangasta!

7 kommenttia:

 1. Ohhoh, täällähän on nyt jännät paikat! Kerrohan sitten miten kävi. Kai miehesi on jo hahmottanut mitä tästä puurokorvaisuudesta on mahdollisesti seurannut?:)

  Kiitos myös tietopaketin jakamisesta, tiivistettyä informaatiota on aina ilo lukea!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Ja pahoittelut blogihiljaisuudesta. Loppujen lopuksi en pystynyt täysin toteuttamaan suunniteltua ruokavaliota, sillä suuri C-vitamiiniannos aiheutti pahoinvointioireita. Söin "vain" noin 3000mg. En tiedä johtuiko tästä, mutta kuukautiset alkoivat ajallaan!

   Poista
 2. Voi sentään, jännittää ihan puolestasi! Itse olen pelännyt sitä, että mitä jos kumi menee otolliseen aikaan rikki. En tämän ikäisenä hakisi enää jälkiehkäisyä.

  Tule sitten kertomaan, kuinka teillä kävi :)

  -lumihiutale80

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista lumihiutale! Itse asiassa menimme kumppanini kanssa nyt kesällä naimisiin, joten tulevaisuudessa "vahingot" eivät taida meitä haitata.

   Poista
 3. Mistä noita villiporkkanan siemeniä mahtaa saada? törmään vaan puutarhaverkkokauppoihin, toki itsekin voi kasvattaa, mutta tulevaa talvea ajatellen tarvis ostaa ihan elintarvikkeeks tarkoitettuja siemeniä..

  VastaaPoista
 4. Queen Anne's lace drops esim täältä:

  VastaaPoista
 5. http://www.iherb.com/Flower-Essence-Services-Queen-Anne-s-Lace-Flower-Essence-1-fl-oz-30-ml/16174#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=flower%20essence%20services%20queen%20anne%27s%20lace%20flower%20essence&rc=2&sr=null&ic=1

  VastaaPoista