Luomuehkäisymenetelmä

Luonnollinen ehkäisy koostuu joukosta erilaisia menetelmiä tunnistaa kehomme merkit kierron hedelmällisestä ajankohdasta, ovulaatiosta. Hedelmällisenä aikana käytetään kondomia, kun taas muina ajankohtina voi harrastaa suojaamatonta seksiä. 

Munasolu säilyy hedelmöityskelpoisena vain 12-24 tuntia irtoamisensa jälkeen.

Useimpien tutkimusten mukaan siittiöt puolestaan ovat hedelmöityskelpoisia noin 1-4 päivän ajan. Laboratoriokokeissa siittiöt ovat pisimmillään eläneet 7 vuorokautta.

Näin ollen aikaikkuna, jolloin seksistä voi tulla raskaaksi, on maksimissaan 8 vuorokautta, todennäköisesti kuitenkin 5 tai vain muutaman päivän.

Kaksosraskauksissa toinen munasolu irtoaa viimeistään 24 tuntia ensimmäisen jälkeen. Tämän jälkeen hormonitoiminta estää uusien munasolujen irtoamisen.

Kaksosraskauksien varalta ja ovulaation varmistamiseksi kannattaa kehon merkkejä tarkkailla kolme vuorokautta ovulaation tapahtumisen jälkeen ennen suojaamattoman seksin aloittamista.

Näin ollen erittäin varovainen luomuehkäisyn käyttäjä käyttää kondomia 10 päivää kierrosta, vaikka teoreettisesti jo seitsemällä päivällä saavutetaan erittäin hyvä varmuus, mikäli ovulaatiopäivä tiedetään tarkasti etukäteen.

Koska ovulaatiopäivän ennustaminen on hankalaa, olen jakanut menetelmän opettelun kahteen vaiheeseen.

Kevytversio luomuehkäisystä
Kevytversiosta hyötyy parhaimmillaan jo ensimmäisessä kierrossa, ja luultavasti viimeistään kolmannessa.

Tarvittavat välineet ovat kahden desimaalinumeron tarkkuudella mittaava kuumemittari (verkkokaupassa hinta n. 5e), halutessaan menetelmää voi täydentää ovulaatiotesteillä. Lisäksi tarvitaan tahdonvoimaa herätä joka aamu samaan aikaan mittaamaan lämpötila ja kirjata lämpötilat tunnollisesti ylös.

Tässä menetelmässä käytetään kondomia koko alkukierron ajan, kunnes ovulaatiotapahtuma on varmasti tunnistettu aamulämpötilaa mittaamalla. Kun on mitattu kolme korkeaa lämpötilaa, voi suojaamatonta seksiä harrastaa seuraavien kuukautisten alkuun. Koko alkukierto suojaudutaan siis esimerkiksi kondomilla.

Lämpötilan mittaamisen lisäksi on hyvä alkaa tutustua oman kehon antamiin muihin merkkeihin, joilla voi varmemmin todentaa ovulaation. Kevytversiota voi pikkuhiljaa alkaa laajentaa alla esiteltyyn kokoversioon.

Luomuehkäisymenetelmä
Kuukautiskierto on keskimäärin 28 päivää, ja ovulaatio tapahtuu keskimäärin 14. päivä. Varovainenkin mallikiertoinen menetelmän käyttäjä voisi siis harrastaa suojaamatonta seksiä kierron päivät 1-6, suojautua kondomilla päivät 7-16, ja jos 17. kiertopäivä saadaan kolmas varmentava korkea lämpötila, voidaan kiertopäivät 17-28 harrastaa suojaamatonta seksiä vailla huolta raskaudesta (katso kuva: "varmat päivät" merkitty vihreällä, suojattavat punaisella). Huomioi että nämä päivät ovat esimerkkejä ja jokaisen pitää laskea vastaavat päivät omasta kierrosta!

Menetelmä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ongelmana on se, että monella meistä ovulaation ajankohta vaihtelee. Matkustuksen, stressin, sairauden, tai muun syyn takia ovulaatio voi tapahtua myöhemmin kuin tavallisesti.

Tämän vuoksi menetelmän käyttöönottossa auttaa, jos olet pitänyt jo kirjaa kiertojesi pituudesta. Koska ajanjakso ovulaatiosta kuukautisiin ("luteaalivaihe") on aina suunnilleen sama, voit laskea minä päivänä ovulaatiosi tapahtuu aikaisintaan.

Esimerkiksi omat kiertoni ovat yleensä 26 tai 27 päivää, mutta ne ovat vaihdelleet 25 ja 33 päivän välillä. Koska oma luteaalivaiheeni kestää 11, 12 tai 13 päivää (monilla luteaalivaihe on aina täsmälleen saman mittainen), aikaisin ovulaatiopäiväni on 12. kiertopäivä. Yleensä ovulaationi tapahtuu 13. tai 14. kiertopäivä, mutta eräässä kierrossa matkastressin takia ovulaatio tapahtui vasta 22. kiertopäivä. 

Kun olet laskenut aikaisimman kiertopäiväsi, voit laskea mihin päivään asti ainakin voit joka kuukausi harrastaa suojaamatonta seksiä.

Jos kierron pituus vaihtelee hurjasti, voi ovulaation odottelu tuntua turhauttavalta. Myös alkuvaiheessa, jos oman ovulaatiopäivän aikaisimmasta mahdollisesta tapahtumisesta ei ole varmuutta, voi menetelmän vaatima opiskelu tuntua liian raskaalta. Itse ratkaisin tämän alkuvaiheessa laskien "todella varmat päivät" ja näiden lisäksi "melko varmat päivät". Todella varmoja päiviä alkuvaiheessa minulla olivat kiertopäivät 1-4, ja melko varmoja 5-7. Todella varmojen päivien aikaan harrastin suojaamatonta seksiä, mutta melko varmojen aikana vain keskeytettyä yhdyntää, ja kiertopäivästä 8 ovulaation tunnistamisen jälkeiseen kolmanteen päivään kondomilla suojattua seksiä. Keskeytetty yhdyntä auttaa myös valkovuodon muutosten tarkastelussa - siittiöt muistuttavat hyvin paljon hedelmällisen ajan valkovuotoa, jolloin lähempänä ovulaatioajankohtaa on hyvä tietää, ettei kehossa ole "ylimääräisiä" nesteitä sekoittamassa tulkintaa.

Omien hedelmällisten päivien laskemisessa kannattaa tarkastella myös valkovuotoa. Hedelmällinen valkovuoto auttaa siittiöitä selviämään, joten on hyvin merkityksellistä onko hedelmällistä valkovuotoa neljänä päivänä, kahtena päivänä, vai ei kenties lainkaan.

Vielä erityishuomautuksena, että elleivät vauvatoiveet tosiaan ole mielessä, ei tätä laajempaa menetelmää kannata ottaa käyttöön ennen kuin on kerännyt tarpeeksi tietoja omasta kierrostaan ja kehon toiminnasta. Itselläni kolme kuukautta oli riittävä.

3 kommenttia:

 1. Todella varmoja päiviä alkuvaiheessa minulla olivat kiertopäivät 1-4, ja melko varmoja 5-7. Todella varmojen päivien aikaan harrastin suojaamatonta seksiä, mutta melko varmojen aikana vain keskeytettyä yhdyntää, ja kiertopäivästä 8 ovulaation tunnistamisen jälkeiseen kolmanteen päivään kondomilla suojattua seksiä.

  Itselläni kuukautiset kestävät n. viikon. Eikö se tarkoita sitä, että vain kuukautisten aikaan olisi todella varmat päivät? Harrastatko itse siis todella varmojen päivien eli kuukautisten aikaan seksiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi!

   Minulla pituus vaihtelee - toisinaan runsaita vuotopäiviä on vain 2 ja muutama tiputtelupäivä - toisinaan 5 runsaampaa. Tuleva mieheni ei tästä kuukaudenajasta piittaa lainkaan vaan varsinkin vähemmän vuodon päivinä nautimme seksistä sänky pyyhkeellä suojaten.. kuulostaa ehkä ällöltä, ja toisinaan kuukautisten aikaan ei tee niin paljon mieli, mutta toisaalta mukana on hieman ekstraliukastetta ja olenpa huomannut senkin että verinen vuoto tuntuu näin valuvan nopeammin ulos.

   Omien "varmien päivien" laskemiseen tulee tarkkailla myös kierron kokonaiskestoa. Jos kiero on aina esim. 35 päivää, ja jos olet tunnistanut että ovulaatio tapahtuu yleensä 20. päivän tienoilla, voisi vielä myöhempiäkin päiviä mielestäni pitää varmoina. Mutta jos kierto on esim. 25 päivää, olisin huomattavasti varoisempi.

   Poista
 2. Miten ovulaatiotestin käyttö noiden varmojen päivien määrittelyssä, onko siitä tietoa? Ostin apteekista liuskatestejä, jonka plussatessa ovulaation pitäisi tapahtua 24-48h sisällä. Kolmena päivänä sen tein kierrosta lasketun ovilaation aikoihin ja kyllä siellä näkyi LH:n määrän kasvu ja romahdus huipun osuessa ilmeisesti juurikin siihen keskimmäiselle päivällä. Mitenhän tästä laskisi eteenpäin?

  VastaaPoista