maanantai 14. marraskuuta 2011

Mikä voi olla syynä oudoille, niukoille, ruskeille kuukautisille?

Normaali kuukautisvuoto kestää yleensä 3-7 päivää, ja se on kohtuullisen runsaista, punaista, paakkuista ja noin muutenkin kuukautisvuotomaista. Mistä ihmeestä voi olla kyse, jos yhtäkkiä vuoto onkin niukkaa, ruskeaa ja kestää vain muutaman päivän?

Jos vuoto tulee ajankohtana, jolloin kuukautisten ei vielä pitäisi alkaa, voi olla ettei vuodossa olekaan kyse kuukautisista. Osa tällaisesta oudosta vuodosta kestää pari päivää, mutta vuoto voi olla myös hyvin vähäistä: sen huomaa ehkäpä vain täplänä vessapaperissa pyyhkiessä tai seksin jälkeen outona tahrana liinavaatteissa.

Väriltään outo vuoto voi olla veristä tai ruskeaa. Ruskea tai jopa musta vuoto on vuotoa, joka on valunut hitaasti ulos - kosketus ilman kanssa muuttaa veren väriä. Punainen verinen vuoto taas on valunut ulos nopeasti.

Tässä erilaisia luonnollisia syitä oudolle vähäiselle vuodolle:Jos vuoto tulee about silloin kun kuukautisten tulisi alkaa:

Tiputteluvuoto ennen kuukautisia
On normaalia, että 2-3 päivää ennen kuukautisia ja saman verran päiviä kuukautisten jälkeen esiintyy tiputteluvuotoa. Jos vuoto on vähäistä ja erilaista tavallisiin kuukautisiin verrattuna, kannattaa odotella rauhassa josko normaalit kuukautiset siitä vielä kohta alkaisivat.

Anovulatorinen vuoto
Toisinaan kuukautiskierrossa ei irtoa munasolua. Tällaista kiertoa kutsutaan anovulatoriseksi ja on normaalia vaikka anovulatorisia kiertoja olisi parikin vuodessa. Hormonitoiminnasta johtuen kohdun limakalvo valuu jossain vaiheessa ulos vaikka kalvo ei ole normaalin kierron mukaan paksuuntunut. Tästä johtuen vuoto on usein huomattavasti tavallista niukempaa. Anovulatorinen kierto voi olla tavallista kiertoa huomattavasti pidempi tai normaalipituinen. Niitä esiintyy kaikenikäisillä naisilla, tosin enemmän silloin kun kuukautiset ovat juuri alkaneet, tai kun ne ovat jo pian päättymässä (eli siis teinitytöillä ja vaihdevuosia lähenevillä).

Normaali hormonitoiminnan vaihtelu
Joskus normaalista hormonitoiminnan vaihtelusta johtuen kuukautiset kestävät lyhyemmin kuin tavallisesti (tai pidempään) tai vuotoa on vähemmän (tai enemmän). Tähän on vaikea saada selvyyttä tutkimuksin, kyse on vain kehon yksilöllisestä toiminnasta.

Jos vuoto tulee ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa:

Ovulaatiovuoto
Joillakin naisilla on vuotoa 1-2 päivänä ovulaation eli munasolun irtoamisen aikana. Tämä on normaalia, mutta mikäli ei käytä luonnollista ehkäisyä, voi olla vaikea tietää, onko kyse juuri ovulaatiovuodosta. Jos kuukaudesta toiseen kuukautisten välissä on pari päivää hassua tiputteluvuotoa, voi kyse hyvinkin olla ovulaatiovuodosta.

Kiinnittymisvuoto / valekuukautiset
Jos raskauden mahdollisuus on olemassa, voi outo vuoto johtua munasolun kiinnittymisestä kohtuun. Tällainen kiinnittymisvuoto voi ilmaantua yleensä noin 6-8 päivää (maksimissaan noin 12 päivää) hedelmöittymisen jälkeen eli yleensä noin 2-7 päivää ennen odotettuja kuukautisia. Raskaustesti virtsasta ei vielä tässä vaiheessa välttämättä anna luotettavaa tulosta, vaan kannattaa odottaa siihen asti että kuukautiset ovat myöhässä. Kiinnittymisvuoto on yleensä erittäin vähäistä: pinkkiä tai ruskeaa, tiputtelevaa, mutta välillä se on runsaampaa. Nämä "valekuukautiset" voivat olla muuten tavallisten kuukautisten oloiset, mutta esimerkiksi ilman kipuja. Jos raskauden mahdollisuus mietityttää, osta herkkä raskaustesti (erittäin herkät mittaavat 10 mlU/ml; usein herkiksi sanotaan jo 25 mlU/ml mittaavia) ja tee testi aamuvirtsasta. Jos testi on negatiivinen, kannattaa yleensä odottaa ainakin 2-3 päivää ennen seuraavan testin tekemistä, jos epäilee tehneen testin liian aikaisin.

Toimenpiteistä johtuva vuoto
Papa-koe tai joku muu gynekologinen toimenpide voi aihettaa vuotoa. Yleensä vuoto kestää 1-2 päivää.

Ehkäisypillereistä tai -renkaasta johtuva vuoto
Ehkäisypillerit ja muut hormonaalisen ehkäisyn menetelmät voivat aiheuttaa välivuotoa. 

Muita syitä epätavalliselle vuodolle:

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)
Jos vuodot ovat yleensä epäsäännöllisiä ja pitkiä, saatat sairastaa aika tavallista hormonihäiriötä. Tautiin liittyy usein liikakarvoitusta. Taudinkuvasta voi lukea lisää mm. Terveyskirjastosta.

Sukupuolitaudit
Verinen vuoto voi olla oire etenkin klamydiasta. Jos epäilet tartuntaa, tsekkaa oirelistaus Terveyskirjastosta.

Kohdun polyyppi
Polyypit ovat pieniä kasvaimia, jotka ovat lähestulkoon aina harmittomia. Itse löysin polyypin kun kokeilin kohdunkaulaa: tunsin kohdunkaulan suusta ulos tulevan polyypin osan. Kun kahden kuukauden päästä olin saanut ajan polyypin poistoon, se olikin hävinnyt luonnollisesti. Tämä on ilmeisesti hyvin yleistä polyypille. Jos epäilet polyyppiä, varaa aika terveyskeskukselle tai yksityiselle gynekologille.

Muistin tueksi:
Jos vuoto on kummallista, kannattaa etsiä sopiva kynä ja lehtiö ja alkaa pitää kirjaa vuodon esiintymisestä. Jos vuoto jatkuu, on tämä kirjanpito lääkärille arvokas aineisto tutkimusten aloittamisessa. Aika äkkiä unohtuu, minä päivinä vuotoa olikaan, saati millaista se tarkalleen oli! Kaiken lisäksi tarkalla kirjanpidolla saat lääkärin vakuutetuksi, että tiedät mistä on kyse.

32 kommenttia:

 1. Kiitos tästä tiedosta. Olen tosi ahdistunut kuukautiskierrostani. Jätin pillerit pois viime marraskuussa ja yritetään lasta. No yhdet normaalit menkat tulivat ajallaan. Kolme kuukautta meni ja kuukautisia ei kuulunut. No sen seurauksena menin gynekologille ja sieltä annettiin Terolutit käynnistämään kuukautiset. No söinpä kolmen kuukauden kuurin ja menkat tulivat ajallaan. No seuraavaksi sitten, kun kuuri loppui niin eipä niitä taaskaan kuulunut.

  Uudestaan gynelle ja sanoi, että minulla on kysta, mikä estää kuukautiset ja että sen myötä seuraavat kuukautiset ovat niukat. No ei mennyt kauaa, kun kuukautisest tuosta käynnistä alkoivat ja runsaat ne olivat - eivät niukat. No kovaa yritystä taas lapsen saamiseksi tuon kuukauden ajan ja sitten odotellaan, että "alkaako ne menkat vai ei", kun ei tiedä omaa kp:ta. Kp30 alkaa menkkaoireet vatsassa. Pientä kipuilua jne. Siinä sitten odottelen kuukautisia. Mitään ei tapahdu. Kp 34 tulee sitten ruskeaa tuhrua paperiin pyyhittäessä. "No nyt ne menkat alkoi". No Kp 35 ei mitään. "Aha ei ne alkaneetkaan". Kp40 tuhrua vähän enemmän. "Ai nämäkö on menkat", mutta ei. EI sieltä mitään tule. Tänään on kp 41, menkkakivut, mutta ei mitään kunnon menkkoja, etten tiedä mistä pitäisi alkaa aloittaa laskea sitä kiertoa taas, jos ne menkat olivat tässä.

  Ikinä ei kuukautiset ole olleet mitkään tuhruvuodot. En tajua, mikä minussa on nyt vikana. Löysin tänne sivuille ja mielestäni minulla on näiden tekstien perusteella kaksi vaihtoehtoa: Anovulatorinen vuoto tai sitten valekuukautiset. Tietenkin toivon valekuukautisia, kun se johtaisi siihen haluttuun lapseen, mutta testi on vielä nega, roskishaamuja kyllä tulee. On turhauttavaa, kun ei tiedä miten pitkä luomukierto on niin en osaa sanoa, milloin pitäisi noiden tikkutestejen tikuttaminen lopettaa ja pitäisikö ymmärtää, että ruskea vuoto olikin kuukautiset.

  Hirveetä kun raskaustestit on virheellisiä (aina näitä roskishaamuja), kiertoa ei tiedä, kaikenmaailman ihme kystia esiintyy, pillerit sekoittaa kierrot ja hormonitasapaino järkkyy ´

  Järkyttävää tämä naisen elämä. Otan avoimesti kommentteja vastaan tähän tekstiin, jos joku osaisi sanoa neuvoja. Jatkanko testien tikuttamista vai voinko laskea ruskean niukan vuodon kuukautisvuodoksi? Mutta tuskin siihen on mitään vastausta kellään. Gynelle en viitsisi mennä taas, kun vasta ennen lomaa olin ja sovittiin jo kontrollikäynti sen kystan osalta syys lokakuuksi.

  Kiitos, että sain vuodattaa tänne. Ja kiitos oikeasti näistä hyödyllisistä sivuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi!
   Onpa tosiaan hämmentävä tilanne.

   Ensinnäkin, on ihan normaalia että pillereiden lopettamisen jälkeen kierron palautuminen normaaliksi voi kestää kuukausista vuoteen tai ylikin. Harmittava juttu, josta ei paljon puhuta kun niitä määrätään.

   Toisekseen, Terolut-lääkkeet eivät itse asiassa takaa että ovulaatio tapahtuisi vaikka kuukautiset tulisivatkin. Kierron alkupuolella kehomme tuottaa estradiolia (estrogeenia), kunnes määrä on riittävän korkea munasolun irtoamiseksi. Tämän jälkeen estrogenitaso madaltuu ja keltarauhashormonin eli progesteronin tuotanto käynnistyy. Progesteroni ylläpitää kohdun limakalvoa, ja kun tämän hormonin tuotanto päättyy (siis jos raskaus ei tapahtunut), tulevat kuukautiset. Teroluteissa on progesteronin tapaista hormonia. Terolutien käyttö siis ylläpitää kohdun limakalvoa, ja kun niiden käytössä on annostuksen mukainen tauko, valuu tämä limakalvo pois.

   Terolutit käynnistävät monella kuukautiset, mutta jos ne ovat sinulla jääneet heti pois kuurin jälkeen, voi olla ettei ovulaatiota ole tapahtunut koko aikana pillereiden lopettamisen jälkeen.

   Yksi syy ovuloimattomuuteen voi olla, että elimistön oma estrogeenitaso ei nouse tarpeeksi korkealle ovulaation tapahtumiseksi. Tähän on olemassa lääkkeitä, mutta siihen vaikuttavat suoraan myös ali- ja ylipaino, terveellinen ruokavalio ja terveelliset elintavat. Myös stressi ja elämänmuutokset, esim työpaikanvaihdos, muuttaminen jne voivat estää ovulaation. Minulla kuukautiset ovat kadonneet yli puoleksi vuodeksi kaksi kertaa, molemmilla kerroilla kun olen muuttanut pidemmäksi aikaa ulkomaille.

   Kaikista inhottavinta on tietysti odottaa, mutta jos maltat, kannattaisi ehkä yrittää olla huolehtimatta ja antaa keholle aikaa pari kuukautta, jolloin yrittäisi syödä mahdollisimman terveellisesti, liikkua, olla stressaamatta. Samaan aikaan kannattaisi alkaa tarkkailla omaa kehoa: jos onnistuisit tunnistamaan ovulaation merkit. Jos jaksat mitata aamulämmön kannattaa sekin tehdä, tosin tämä voi olla turhauttavaa jos mitään ei ala tapahtua. Tämä antaisi varmuuden että ovulaatio tosiaan tapahtuu eikä kyse ole vain anovulatorisesta vuodosta.

   Jos parin kuukauden "lepotauko" keholle ei auta, voisi lääkärin kanssa keskustella mahdollisuudesta kokeilla estrogenia kierron alkupuolella ovulaation aikaansaamiseksi.

   Ja tietysti raskaustesti kannattaa tehdä jos enempää vuotoa ei kuulu! Tuhruvuoto voi olla myös kiinnittymisvuotoa, jolloin positiivinen tulos pitäisi tulla tarkalla raskaustestillä viimeistään siinä viiden-seitsemän päivän jälkeen vuodosta.

   Tsemppiä!!

   Poista
 2. Kiitos paljon vastauksesta ja tsemppauksesta.

  Nyt olen jaksanut sen verran odottaa, että omassa päässäni ajattelen sen ruskean vuodon olleen kuukautiset ja kierron pituudeksi määritin tuon perusteella nyt 39. Jostain sivuilta luin, että kuukautiset pitäisi olla normaalisti 28-35, onkohan se kovin tavatonta, jos ne määrittää 39:ksi? (En osaa sanoa, mistä lähtien pitäisi alkaa laskea, kun sitä tiputteluvuotoa on tullut myös jonkinverran)

  Tosiaan kehoitit syömään terveellisimmin, mikä on oikeasti tosi hyvä neuvo, koska ylipäänsä, että sain nyt nämä "luomukuukautiset" sen pitkän odottelun jälkeen, johtuu siitä että olen reilut kaksi kuukautta syönyt terveellisesti, liikkunut ja nauttinut kesästä - sen myötä pudottanut 11 kiloa pois, jonka jälkeen myös hormonitasapaino on jonkin verran tasoittunut siitä, mitä se tammikuussa oli.

  Gyne nimittäin silloin neuvoi laihduttamaan ja tavoitteeni on vielä jatkaa noin 7-8 kilon verran ja oli varma, että kesä vaikuttaa positiivisesti hormoneihin ja että sitä kautta saisin ne kuukautiset taas takaisin (kun niitä ei kuulunut).

  Tahdon oikeasti kiittää sinua näistä sivuista, silä täältä olen saanut paljon hyödyllistä tietoa liittyen kuukautiskiertoon. En ylipäänsä ymmärrä, miksi meille tyrkytetään niitä pillereitä (itselläni ollut ne 17-vuotiaasta lähtien, nyt olen 30). Tästä lähin valistan jokaikistä naista, jos vain tuleekin puhe pillereistä niin sen aiheuttamista ongelmista. Samaan aikaan lapsettomuus on lisääntynyt, mutta kukaan ei halua pillereiden ja lapsettomuuden yhteyttä tutkia, koska eletään niin lääketeollisessa maailmassa kuin olla ja voi.

  En ole koskaan tutkinut itseäni kierron kautta, ja näiltä sivuilta olen saanut tietoa esimerkiksi liman eri vaiheista ovulaatiossa. Vaikka olen vielä kovin ummikko näiden juttujen kanssa (kun pillerit on tosiaan sumentaneet sen minun maailmani ja luonnollisen kiertoni) niin pikkuhiljaa opin koko ajan lisää.

  Täytyy vain olla kärsivällinen. Peli ei ole menetetty, vaikka välillä toivottomalta näyttääkin.

  Kiitos!!

  VastaaPoista
 3. Hei minä kyselisin lähinnä sellaista asiaa kun nyt viimeiset 2 kk ovat kuukautis vuodot olleet sellasia että tuntuu kuin ovisliman sekaan olisi heitetty kuukautis vuoto mutta ilman hyytymiä... Niin ällöltäkun se saattaa vaikuttaakkin mutta että esimerkiksi vessassa käydessä huomaat veriliman roikkuvan niin että se lähtee kokonaan pois vain pyyhkimällä.. Mistä tälläinen erityisen limainen kuukautisvuoto voisi johtua???

  VastaaPoista
 4. Mulla ei ole muuta kommentoitavaa, kun että tämä on hieno blogisivusto. Kiitokset 27-vuotiaalle helsingätterelle!

  VastaaPoista
 5. Mulla ois kysyttävää et ku mulla on ollu vasta kaks kertaa kuuksutidet ja ja haluisin kysyy et onko normaalia eg muutama päivä enne menkkoi tulee sellast vaaleeruskeet vuotoo vähän ? Apuaa

  VastaaPoista
 6. Täällä oli myös oudot kuukautiset.. Yleensä vuotoni on melko runsasta ja kestää 5 päivää, jolloin on myös kipuja. Nyt kuukautiseni alkoivat noin 10 päivää etuajassa.Vuoto oli tavallista tummempaa ja niukempaa, mutta kestivät sen 5 päivää niinkuin ennenkin.Kipuja oli tosi vähän jos ollenkaan.Yleensä rintani myös kipeytyvät ennen kuukautisia, mutta tällä kertaa niin ei käynyt.Nyt kuukaiutisten jälkeen vatsa on edelleen turvoksissa, sitä vihloo silloin tällöin ja rintani ovat vähän arat..Mistä tämä voisi johtua? Lasta ollaan mieheni kanssa yritetty siinä onnistumatta, mutta voisiko olla niin että oltaisiin nyt onnistuttu, mutta minulle tuli ns valekuukautiset?

  VastaaPoista
 7. Kysyisin kun minulla on ollut tässä 2 päivää sellaisista ruskeaa niukkaa vuotoa tullut. Minulla on ollut vasta yhdet kuukautiset

  VastaaPoista
 8. Minulla ja kihlatullani ei ole ollut ehkäisyä käytössä enään hetkeen. Olemme harrastaneet seksiä lähes joka päivä. Vähintään jokatoinen. Minulla oli viikon kuukautiset myöhässä ja nyt alkoi. Mutta vuoto on ollut normaalia niukempaa ja väri on ollut jopa vaaleanpunaiseen menevä välillä ruskehtava. Pitäisikö minun tehdä testi?

  VastaaPoista
 9. mulla on nyt ekaa kertaa kuukautiset ja onko normaalia että tulee eka ruskeeta (tummanruskeeta) ja sit punasta ??? eli tarviiko mun panikoida???

  VastaaPoista
 10. Hei! Olen 18 vuotias neisyt ja minulla on muutaman kuukauden ajan tullut kuukautisvuotojen välissä punertavan tummaa, tahmeaa vuotoa. Välillä sitä ei tule ollenkaan, välillä tulee. Kannattaisiko minun mennä lääkäriin, tai varata aika gynekologille, vai onko tämä normaalia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Minä luulisin, että tämä on normaalia kuukautiskierron puolivälissä ilmenevää tiputteluvuotoa. En huolestuisi itse, mutta jos et ole vielä käynyt gynellä niin suosittelen sitä kylläkin. Saat ainakin mielenrauhan ja varmuuden siitä, että kaikki on ok. :)

   Poista
 11. Hei! Minulla on tullut nyt kolme päivää ruskeaa vuotoa, vaikka pitäisi jo menkat tulla. Kipuja ja mitään muita menkkoihin liittyviä oireita ei ole ollut. En syö pillereitä, mutta kortsu on ehkäisynä. Minulla on ennestään jo pienempi lapsi ja olen 21 vuotias. Mitä tämä vuoto on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus vuoto on jossain kuussa erilaista kuin toisissa. Ruskea vuoto viittaa "vanhaan" vereen eli on ehtinyt olla kauemmin ilman kanssa kosketuksissa. Kyse voi siis olla ihan normaalista kuukautisista, anovulatorisesta vuodosta (eli munasolua ei irronnut) tai kiinnittymisvuodosta. Kannattaa tehdä raskaustesti jos ei muuten niin hermoja rauhoittaaksesi!

   Poista
 12. Hei! Ensinnäkin, tämä on ihan uskomattoman hieno sivusto, kaikkien naisten pitäisi lukea tämä niin ei tarttisi panikoida turhaan. Nää menkat tuntuu olevan vähän semmonen asia että itseä pitää tarkkailla ja kaikesta pitää huolestua ja mennä lääkäriin mutta kaikki on sit kuitenkin yleensä normaalia perusterveellä hmisellä. :D Eksyin tälle sivulle kun mietin oman hyvin niukan ruskehtavan vuotoni syytä. Olen 19-vuotias ja kuukautiseni ovat aina olleet reilut ja pitkät. Tässä kuussa ne ovat yli kaksi viikkoa myöhässä ja luulin etteivät ne tule ollenkaan. Olen juuri muuttanut kauas kotoa ensiasuntooni ja ajattelin stressin vaikuttavan näin vahvasti kiertooni, joka ei koskaan olekkaan ollut kovin säännöllinen. Raskaustestin olen tehnyt, negatiivista näytti. Tämän luettuani epäilen nyt tuollaista anovulatorista vuotoa ja en ole enää huolissani. Onko kellään samanlaisia kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi, ja kiitos kommenteista, ihanaa kuulla että sivusto on ollut hyödyllinen!
   Kuulostaa todellakin siltä että stressi on laittanut kehon sekaisin. Älä hätäänny vaikka menisi pari kuukauttakin tai jopa puoli vuotta ennen kuin pääset takaisin normaaliin rytmiin. Ehkäpä se on merkki keholta, että pitäisi relata ja vähentää stressiä? Mutta joka tapauksessa, ei syytä huoleen, normaalilta kuulostaa!

   Poista
 13. Hei! Syön pillereitä ja mulla alkaa aina samana päivänä jopa melkein samaan aikaan kuukautiset! Tällä kertaa ne kuitenkin alkoivat vasta iltapäivällä kun piti alkaa aamulla ja ne ovat olleet oudon niukat ja vetiset. Yleensä vuoto on paksua ja sitä tulee paljon mutta nyt se on ollut todella "vetistä", rusehtavan punaista ja niukkaa... Kivut ovat kovat niinkuin aina, vuoto vakn erilaista! Olisiko syytä huolestua? Pillereitä olen syönyt niinkuin pitääkin enkä ole unohtanut yhtäkään. Vaihdoin kuukausi sitten pillerimerkkiä, eli tämä on ensimmäinen laatta uusia pillereitä. Olisiko syytä huolestua? Raskaus ei todellakaan olisi haluttu...

  VastaaPoista
 14. Minäkin vaihdoin pillerimerkkiä ja voi taivas nyt ärsyttää. Oli noin viikko sitten ihan normaalit menkat ja nyt kun aloitin popsimaan uudesta liuskasta nappeja kitusiin niin eilen alkoi tiputtelu. Menkkamaisia kipuja vähän ja vessakäynnin yhteydessä pyyhkiessä rusehtavaa aavistuksen limaista vuotoa. Söin 6vuotta aiempaa merkkiä ja silloin oli myös tiputtelua jonka vuoksi päätin vaihtaa merkkiä ja näköjään hullummaksi vaan menee. Tiedän että tämä johtuu vaihdosta, mutta ärsyttäväähän tämä on kun tiedä mitenpäin olisi... naisen elämä,huoh.

  VastaaPoista
 15. Olen syönyt pillereitä n. 13 vuotta (pitäen melkein aina viikon tauon laattojen välissä), lopetin pillerit elokuun lopussa, kun päätös vauvan tulosta (tulee jos on tullakseen) oli tehty. Lopetin laatan n. vk ennen kesken, enkä syönyt loppuun aloittamaani jaksoa. Tyhjennysvuoto tuli normaaliin tapaansa n. 3 pv lopetuksen jälkeen ja nyt kp. 31 menossa ja näinä kahtena päivänä on tullut hyvin pientä rusehtavaa/veristä vuotoa joita ei kunnon menkoiksi voi kutsua (olen kuitenkin vuotanut kuin seula jokaisen laatan jälkeen 5-7 pv).

  Tunsin pari viikkoa sitten oikealla puolella alavatsaani parina päivänä vihlontaa ja valkovuotoakin oli = ovis(?), pillereiden kanssa en tuntenut mitään noin voimakasta "kipua" vaikka v-vuotoa oli...

  Nyt kuitenkin huolestun hieman kun menkkoja ei kunnolla näy, ovis oli hassu, hormonit ovat sekaisin ja väsyttää koko ajan, ovistesteillä ei tullut kunnon plussaa minään päivänä...Vetääkö kroppani vaan ihan sekaisin vain pillereiden lopetuksesta vai mikä on...

  VastaaPoista
 16. Heippa! Täällä ois pimu joka on ihan stressaantunut asiasta, että syön pillereitä ja menkat ovat aina olleet runsaat ja veri on ollut hyytelömäistä(mut sehän on kuulemma ihan normaalia) oon syöny pillereitä jo 5v ja aina menkat ovat olleet runsaat ja tulleet ajallaan, kunnes nytten.. menkkani alkavat aina tiettynä päivänä ja niin alkoi nytkin mutta vuoto on ruskeaa (ei edes näytä vereltä) ja sitä tulee hyvin hyvin vähän, joten help me onko syytä huolestua että olisin raskaana tms?

  VastaaPoista
 17. Osaatko neuvoa..
  Mulla tulee joskus harvoin vaaleanpunaista erottäin pahanhajuista vuotoa yleendä pari päivää kuukautisten loppumisen jälkeen. Vaiva pahenee yhdynnässä jos huomaan että hajujaittaa on. Vuoto haisee kalamaiselle ja erittäin voimakas. Vaaleanpunaista vuotoa tulee yleensä paljon. Joskus se on ollut rusehtavaa/kellertävää ja haisee. Joskus seksin jälkeen myös tulee kova alavatsakipu, ihan kuin olisi yhtäkkiä kuukautiset tai pissatulehdus. :/ oon ihan hermona mitä tää homma on!

  VastaaPoista
 18. Tämä on samaan aikaan itselleni hämmentävä ja hieman helpottava kirjoitus.
  Minulla on ollut viimeisen 2-3 kuukauden ajan pientä, ruskeaa vuotoa, joka kestää 2-3 päivää, pitää väliä pari päivää ja tulee taas takaisin kahdeksi-kolmeksi päiväksi jne. tämän takia minulla ei ole ollu koko aikana kunnollisia menkkoja (normaalisti menkkani ovat olleet sen viikon pituiset, runsaat ja erittäin kivuliaat) ja nyt ei ole ollut edes sitä alavatsan/selän kipuja. Olen 20 vuotias ja käyttänyt kohta vuoden keltarauhashormooni ehkäsy pillereitä ja olen aktiivisesti seksuaalisessa parisuhteessa. Nämä vuodot tahtovat häiritä itseäni ja vaikuttavat haluihini koska niiden takia tulee erittäin epävarma olo seksistä. Vuoto ei tosin haise mitenkään kovin epämääräiselle.

  VastaaPoista
 19. Hei, mulla on kesän lopulta asti ollut epäsäännölliset kuukautiset. Syön pillereitä, ja aina ennen toisena tauko päivänä tai viimeistään kolmantena alkaa menkat ja kestää 3-5 päivää. Nyt kun pitäisi olla menkat, niin ei mitään. Sen sijaan kun syömättä vielä vika viikko pillereitä, niin saattaa ilmetä jotain niukkaa vuotoa.. En ymmärrä mistä nää vuotohäiriöt yhtäkkiä johtuu. Ei pitäisi olla mitään stressiäkään yms. En oo tehnyt testiä, kun tuntuu jotenkin epätodennäköiseltä kun pillereitä kuitenkin syön..

  VastaaPoista
 20. Hei! Mulla alkoi 8.2 (eli maanantaina) tulemaan ruskeaa vuotoa (valkovuotoa) ja kuukautiset pitäisi alkaa perjantaina. Kierto on 29 pvä ja säännöllinen. Pillerit lopetin marraskuussa ja raskautta odotellaan :) Kuukautiset normalisoitui heti pillereiden pois jätön jälkeen.Ennen ei ole ollut mitään ylimääräistä vuotoa, ei kahden edellisenkään raskauden alussa. En enää muista mitä alkuraskauteen kuuluu, kun nuorin täyttää jo 5 :)

  VastaaPoista
 21. Hei! Olen 19v nainen ja kuukautiset ovat aina olleet ajan tasalla! Nytten tänään alkoi tulla vähän rusekaa vuotoa ja kuukautisten pitäisi alkaa vasta 2 viikon kuluttua! Ja emme ole mieheni kanssa käyttäneet ehkäisyä. Onko tämä normaalia?

  VastaaPoista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 23. -Hei!
  Ajattelin nyt tänne kirjoittaa, kun on todella hyvät sivut ja paljon tietoa olen täältä saanut.
  Eli... Päädyin 2.4 humalassa suojaamattomaan seksiin (hain jälkiehkäisyn, Ellaone, ja tein raskaustestin kun menkat olivat pari päivää myöhässä. Oli negatiivinen ja menkat alkoi heti seuraavana päivänä eli 14).
  Siitä touhusin poikakaverin kanssa 21. päivä ja hän sähläsi kumin kanssa. Päätettiin yhdessä että pelataan varman päälle ja haen uuden jälkien (hain norlevon ja tiedän ei saa syödä montaa mutta oli koko elämäni aikana toinen JE).
  Nyt tänään yllättäen alkoi menkat vaikka niiden kuuluisi tulla vasta ensi kuussa suunnilleen 7 päivä. Eli edelliset menkat loppuivat viikko sitten, joten vielä ei todellakaan pitäisi niiden tulla. Vuoto on tummaa eikä kovin runsasta.
  Säikähdin tottakai onko tämä nyt valevuotoa vai oikeat menkat. Onko keho ja hormoonitoiminta mennyt nyt pahemman kerran sekaisin?
  Olen vasta 19 enkä haluaisi lapsia vielä joten säikähdys on paha ja olen neuvoton. Mielessä kävi myös ajatus - entä jos poikakaveri on pettänyt...
  Mielipiteitä, apua, neuvoja, vinkkejä ja tietoa ihan mitä tahansa haluaisin kuulla. Kiitos!

  VastaaPoista
 24. Sulla voi olla hormonit sekaisin. Käsittääkseni tuo jälkiehkäisy vaikuttaa myös siihen. Ja stressi. Menes nuortenneuvontaan tms pyytämään ehkäisypillerit tms.

  VastaaPoista
 25. Moi.. minullakin sellainen ongelma kun mulla on ollut viimeksi kuukautiset huhtikuun alussa. Sen jälkeen ollut kahdet sellaiset tosi tosi niukat ettei melkeen edes huomaa niitä ja jotka kestänyt vain 2-3 päivää.ja normaalisti aina tullut säännöllisesti ja kestänyt viikon. Mua rupeaa myös tämä stressaaman kun tuntuu myös että vatsa on myös turvoksissa koko ajan. Ja raskaana en ole.. mutta kun kuukautuset on näin epä normaalit niin voiko silti tulla raskaaksi? Kiitos etukäteen :)

  VastaaPoista