Ovulaation tunnistaminen

Ovulaatiolla tarkoitetaan munasolun irtoamista. Ovulaatio tapahtuu kerran kuukautiskierrossa, ja tämä on ainoa ajankohta, jolloin voimme tulla raskaaksi. Irtoamisen jälkeen munasolu on hedelmöityskelpoinen vain 12-24 tuntia.

Kaksosraskauksissa toinen munasolu irtoaa viimeistään 24 tuntia ensimmäisen jälkeen. Tämän jälkeen hormonitoiminta estää uusien munasolujen irtoamisen.

Pienellä harjoittelulla oppii helposti tunnistamaan, koska ovulaatio tapahtui, mutta ennakkoon ovulaation ennustaminen on haastavaa. Tämän vuoksi luonnollinen ehkäisy on helpompaa kuukautiskierron jälkipuoliskolla.

Kuukautiskierron pituus vaihtelee, koska ovulaatiopäivä vaihtelee. Ovulaatiosta kuukautisiin kuluva ajanjakso puolestaan on aina sama, tai vaihtelee korkeintaan muutamalla päivällä. Keskimäärin ovulaatiosta kuukautiisin kestävä luteaalivaihe on 14 päivää, mutta normaaliksi kestoksi luetaan 10-16 päivää. 28 kiertopäivän kierrossa ovulaatio tapahtuu normaalisti päivien 12-18 aikana. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria, ja koska kuukautiskierronkin kesto vaihtelee usein, on näistä luvuista mahdotonta päätellä ovulaatiopäivää. Kehomme antaa kuitenkin koko joukon merkkejä, joiden avulla ovulaatiotapahtuma on mahdollista tunnistaa luotettavasti.

1. Lämpötila
Munasolun irtoamisen jälkeen kehomme keskimääräinen aamulämpötila nousee vähintään 0,2 astetta.  Lämpötila myös pysyy korkeampana seuraaviin kuukautisiin saakka. Kun tämä siirtymä on tapahtunut, voidaan munasolun irtoamisesta olla varmoja. Lämpötilannousu on lääketieteellisesti todennettu, yksiselitteinen keino todeta ovulaatio. Lue menetelmästä tarkemmin.

2. Valkovuoto
Valkovuoto muuttuu kierron aikana: ovulaation aikaan se on juoksevimmillaan. Lue tarkemmin valkovuodon tarkastelusta.

3. Kohdunsuu
Kohdunsuu muuttuu ovulaation aikaa pehmeämmäksi ja nousee ylemmäksi.

4. Muut signaalit: kipu, lämpötilan pudotus, seksihalujen lisääntyminen, ovulaatiotestit


2 kommenttia:

  1. mistä johtuu, että en näe ovulaatiolimaa?

    VastaaPoista
  2. Hei anonyymi!

    Tsekkasitko Ovulaatiolima-kirjoituksen? http://luomupimu.blogspot.com/2011/11/ovulaatiolima-ja-muita-valkovuodon.html Siinä on tarkemmin kuvattu, miten liman voi yrittää tunnistaa.

    Kun olet lukenut ohjeet, älä lannistu vaikka liman huomaaminen olisi vaikeaa. Minulla meni liman tunnistamisen opettelussa kolme kuukautta - ihmettelin juuri samaa, miksen näe koskaan ovulaatiolimaa. Limaa tulee vain muutamana päivänä joten tunnistuksen opettelussa täytyy todella kärsivällinen ja tarkastella limaa mielellään 2-3 kertaa joka päivä. Lisäksi en ikinä onnistu tunnistamaan limaa vain ulkoisesti tarkasteluna, mutta sisäisessä tarkastelussa (tsekkaa linkki) sitä löytyy 2-3 päivänä ihan valtavasti.

    Joillakin naisilla ovulaatiolimaa tulee hyvin vähän tai ei juuri lainkaan. Muista juoda kunnolla vettä. Joillakin greippimehun juominen lisää myös ovulaatiolimaa. Testasin tätä itse ja limaa tuli kyllä ihan valtoimenaan. Join lasin-kaksi päivässä (2-4dl) kuukautisten päättymisen jälkeen.

    Tsemppiä ja kärsivällisyyttä tunnistamiseen!

    VastaaPoista