perjantai 17. elokuuta 2012

Vauvauutisia sittenkin

Pahoittelut lukijoille pitkästä viiveestä blogin päivittämisessä. Olen kuitenkin kesänkin mittaan lukenut kaikki viestit ja kommentit, ja on ollut ihanaa kuulla että niin monelle on ollut blogista hyötyä!

Syy kesätauolle oli, että menimme kumppanini kanssa naimisiin toukokuussa, ja tämän jälkeen lähdimme parin kuukauden mittaiselle häämatkalle. Pitkiin reissuihin on aikaa harvoin elämässä, ja mikäs sen parempi syy kuin häämatka!

Viime kerralla kirjoitin, että meillä meinasi käydä huhtikuussa vahinko: mies ei huolimattomuuttaan muistanut, mistä päivästä oli kyse. Olimme menossa kuukauden kuluttua naimisiin, ja tunsin piston omatunnossani kun ajattelin mahdollisesti alkunsa saanutta vauvaa, ja itsekkäitä syitäni toivoa etten olisi raskaana - että voisin nautiskella samppanjasta ja viinistä häissämme ja häämatkalla... Lohduttauduin, että kyseessä on omaksumani nyky-yhteiskuntamme ajatusmaailma; ajattelemme, että hallitsemme täysin ympäristömme. Vauva tulee silloin kun se meille sopii, niin tietysti myös kuukautiset, pillereiden säännöllistämänä. On kivuliasta huomata, ettei kaikki menekään suunnitelmien mukaan.

Kahden kuukauden häämatkan aikana ehdin elää kaksi kiertoa ja tulla kaksi kertaa raskaaksi. Aikamoisen tehokas reissu siis.

Ensimmäinen raskaus päättyi 20 päivää ovulaation jälkeen. Kyseessä oli siis kemiallinen raskaus: alkio ei kiinnittynyt kunnolla, ehti vain juuri "hipaista" sen verran, että raskaushormonia erittyi testin havaitsema määrä. Monelle keskenmeno, vaikkakin aikaisessa vaiheessa, on hyvin vaikea asia, mutta minusta oli koko ajan tuntunut, ettei kaikki ole kunnossa. Niinpä en ollut kovin huolissani tai surullinen raskauden päättymisestä.

Toisen kerran positiivinen tulos saatiin tämän kuun alkupuolella. Neljän testin tekemisen kolmen päivän välein jälkeen uskoin, että tällä kertaa kiinnittyminen onnistui. Pitääpä muuten sanoa, että vaikka monilla nettipalstoilla sanotaan, ettei raskaustestin viivan värin vahvuus merkitse mitään, minulla väri alkoi hyvin hailakasta 12 päivää ovulaation jälkeen, ja vahvistui koko ajan. Ensimmäisessä kemiallisessa raskaudessa viiva puolestaan oli ensin hyvin haalea, sitten hieman tummempi, kolmannella kerralla samanlainen, ja lopuksi se katosi (päivää ennen kuukautisia). Värin vahvuus voi siis joissain testeissä kertoa raskaushormonin määrästä - jos siis käyttää eri päivinä samanmerkkistä testiä. Raskaushormoni kaksinkertaistuu 2-3 päivän välein joten testi kannattaa tehdä kolmen tai useamman päivän välein.

Ensimmäinen neuvola-aika on varattu ensi viikon lopulle. Tätä ennen pitää tietysti täyttää kasa lomakkeita, joissa tietysti kysytään muun muassa "Ehkäisymenetelmä" ja "Ehkäisyn lopettamisen päivämäärä". Saa nähdä, otetaanko neuvolassa tätä luonnollista ehkäisyä lainkaan tosissaan.

Olin jo aikaisemmin käynyt lukemassa eri artikkeleista, mitkä ovat raskauden ensimmäiset oireet. Yllätyin kuitenkin, kuinka selvästi itse tunnistin molemmat raskaudet. Omana oireenani oli 5-7 päivän kuluttua ovulaatiosta aivan mahdoton mielialanvaihtelu - ja molemmilla kerroilla olin aivan varma, että olin raskaana. Kun olen käyttänyt luonnollista ehkäisyä yli 1,5 vuotta, tiesin heti, ettei kyse ole normaalista kuukausivaihtelusta. Yksi hyvä etu taas siis vielä luonnollisesta ehkäisystä!

Lopuksi haluan vielä todeta sanasen luonnollisen ehkäisyn tehokkuudesta. Olen siis käyttänyt menetelmää 21 kierron ajan menestyksellisesti raskauden ehkäisemiseen, ja tämän jälkeen 2 kiertoa tavoitteena raskauden saavuttaminen. Hedelmöitys onnistui molemmissa kierroissa joissa se oli tavoitteena, vaikka raskaus ei ensimmäisessä jatkunutkaan. Nämä luvut ovat sen verran merkittäviä, että kyse ei voi olla sattumasta. Nopea raskaaksi tuleminen on myös merkittävä asia, jota varmasti omalta osaltaan on edistänyt luonnollisessa ehkäisyssä saavutettu kehontuntemus. Osasimme ajoittaa yrityksen juuri oikealle päivälle molemmissa kierroissa.

Näistä uutisista huolimatta kirjoitan kuitenkin myös jatkossa luonnollisesta ehkäisystä - nyt lisänä vain myös hieman uutta näkökulmaa!


12 kommenttia:

 1. Näitä uutisia onkin odoteltu! Onnea niin vauvasta kuin naimisiinmenosta!:)
  Itselläni on nyt neljän kierron verran kirjanpitoa, lämpö-lima-menetelmällä ja sitä on kyllä kovin helppo seurata, kun kiertoni on melko tasainen muutaman päivän heitoilla.
  En muista oletko kirjoittanut täällä, mutta tein omalla kohdallani huomion, että kun ovulaation jälkeen lämpötila nousee huomattavasti, niin ~2päivää ennen kuukautisia lämpötila laskee muutaman kymmenksen, josta on myös arvioitavissa kuukautisten alkamispäivä. Ehkä hieman tosin "huolettaa",että jos/kun joskus on tarkoitus saada lapsia, niin luteelivaiheeni kestää vain kymmenisen päivää. Siinä tulee alkiolle kiire takertua kohdun seinämiin. Elättelen hieman kuitenkin toiveita, että tuo vaihe pitenisi vielä. Pillereiden lopettamisesta on puoli vuotta ja muuten kierto on tasaantunut nopeasti, mutta pikkaisen kaivelee mieltä tuo asia kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Tosiaan jos pillerit on hiljan jättänyt pois, voi olla että luteaalivaihe on aluksi lyhyempi ja pitenee vasta kun kierto on täysin normalisoitunut. Toivottavasti kohdallasi on kyse tästä! Tai jos vauvaonni ei pian tärppää, sinulla on todella hyvät edellytykset saada apua yksinkertaisista luteaalivaihetta tukevasta lääkityksestä. Muista vain kirjata kaikki huolella, muuten meidän suomalaislääkärit kun tuskin uskovat, mistä on kyse!
   Tsemppiä!

   Poista
 2. Paljon onnea! Meilläkin on ajatukset kääntyneet tähän suuntaan.

  -Lumihiutale

  VastaaPoista
 3. Olis kiva kuulla miten neuvolassa reagoitiin ;) ? Meillä on samat vaiheet meneillään tämän raskausasian kanssa, la huhtikuussa. Ja kuinka ollakaan tärppikierto oli ensimmäinen jossa käytin kirjoittamiasi tutkimismenetelmiä! Olin pomminvarman raskautumisesta jo ennen testiä.

  That being said, olisi mukava kuulla myös sun vinkkelistä masunkasvatusasioita täällä blogissa. Ehkä heikotus on sullakin jo helpottanut ja energiaa kirjoitteluun saattaisi löytyä? :) -Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut hyvistä uutisista ja nopeasta tärppikierrosta!

   Neuvolassa minulle kirjattiin ehkäisymenetelmäksi "kondomi", ja laskettu aika laskettiin tietysti kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Tarkemman ajankohdan saa ultraäänen perusteella. Ei siis ole suomalaisessa neuvolassa kovin paljon tilaa omalle kehontuntemukselle! Päätin siinä jättää neuvolatädin neuvomisen myöhemmäksi..

   Yritän kirjoitella lisää piakkoin blogiin, on mukavaa että tästä on ollut niin monelle hyötyä. Ja toivon mukaan meillä kaikki menee hyvin, ja reilun vuoden päästä saan tänne omakohtaista tietoa luonnollisen ehkäisyn aloittamisesta imetyksen jälkeen!

   Poista
 4. Perästä tullaan - täälläkin vauva uutisia :).
  Joudun menemään ultraan aivan liian aikaisin, koska neuvolatäti laski la:n menkkojen mukaan. No uusi aika sitten muutaman viikon päästä siitä varmaan...

  Kannattaa varautua että heti synnytyksen jälkeen neuvolassa tyrkyttävät ties mitä ehkäisyä. Mä en jaksanut sitä montaa kertaa aikoinaan ja sanoin että yritetään jo seuraavaa, vaikka se ei sillä hetkellä olltukaan mielessä...

  VastaaPoista
 5. Mua kiinnostaisi tietää, huomasitko mitään eroa kohdunnapukassa ja millaisia limoja oli raskautuessa? Osasitko jotenkin arvella, että nyt tärppi on käynyt, vai oliko raskautumiskierrot plussaan asti samanlaisia kuin "normaalitkin"? Toki mukava olisi kuulla miten raskaus on edennyt, mutta toisaalta ymmärrän kyllä jos et halua asiaa käsitellä blogissasi :)

  VastaaPoista
 6. Heippa!
  Täällä näyttää olleen hiljaista viimeiset kuukaudet, toivottavasti teillä kaikki on hyvin!

  Löysin tietoa luonnollisesta ehkäisystä ja blogisi sen jälkeen, kun sattumalta "ehkäisy"n googlettamalla eteeni avautui LadyCompin sivut. Olen käyttänyt rengasta pian kaksi vuotta ja jos olisin löytänyt blogisi juuri silloin kun vastahakoisesti hormonaaliseen ehkäisyyn suostuin, en varmasti oli tässä nyt miettimässä ehkäisymenetelmän vaihtoa. Kiitos siis näin jälkikäteen teksteistäsi ja ihmisten kommenteista, ne vain vahvistavat ajatustani siitä, että oman kehon voi tuntea luotettavasti (harkitsen kuitenkin LadyCompia, joka tekee tulkinnat puolestani).

  Olisi mukava kuulla kuulumisiasi ja liittyä vakilukijaksi. :) Hyvää uutta vuotta!
  -NK

  VastaaPoista
 7. Olenpa kuullut neuvolantädin läksyttäneen lesbopariskuntaa kondominkäytöstä, että kylläpä niitä lapsia sikiää jos ei kumia käytä. Omakin lääkäri penäsi ehkäisyn perään kun pillereitä uusin ja hölmistyneenä selitin, että minullahan on ollut tyttöystävä jo yhdeksän vuotta, ei kai meidän tarvitse kondomia käyttää. :)

  Mukavaa muuten lukea huomattavan luonnollinen ja mutkaton suhtautuminen aikaiseen keskenmenoon ja suuresti onnea nyt tulevasta raskaudesta!

  VastaaPoista