sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Aamulämpökäyriä

Edellisessä blogipostissa kirjoitin miten kehon aamulämpötilan avulla voi havaita, koska ovulaatio on tapahtunut. Vaikka tämä kuulostaa tosi yksinkertaiselta, jouduin opettelemaan menetelmää pari kuukautta saadakseni riittävän hyviä tuloksia.



Yllä on kaavio aamulämpötiloistani, kun käytin menetelmää tämän vuoden helmi-maaliskuussa. Tämä oli toinen kierto jolloin mittasin lämpötilaani. Kaavion ylälaidassa näkyy kuukauden päivät, alalaidassa puolestaan kuukautiskierron kiertopäivät. Reunoilla näkyy aamulämpötilani celsius-asteina. Ovulaatiopäivä on merkitty punaisella pystysuoralla katkoviivalla.



Kuvaajasta voi tarkastella, että ennen punaisella pystykatkoviivalla merkittyä ovulaatiota lämpötilat ovat enimmäkseen punaisen vaakasuuntaisen katkoviivan alla, kun taas loppukierrosta ne ovat sen yläpuolla.

Lähdin helmikuun 10. päivä pidemmälle matkalle. Nykyään tiedän että ovulaatiopäiväni on yleensä n. 14 kiertopäivä, mutta luultavasti juuri reissun tuoman kuormituksen takia ovulationi viivästyi noin viikolla. Matkan takia nukuin joinakin öinä tosi huonosti, join alkoholia paljon, ja en mitannut lämpötilaa kovin tarkasti samana kellonaikana. Aikavyöhykkeen muutoskin sekoitti sisäistä kelloani. 18. kiertopäivä ajattelin jo ovulaation tapahtuneen, mutta sitä seuraavien päivien lämpötilat olivat vielä aika alhaisia, n. 36.0. Lämpötila alkoi nousta vasta 22. kiertopäivän jälkeen. Näin jälkikäteen näyttää kohtuullisen selvältä, että ovulaatio oli vasta tuolloin 22. päivä (ja 33. päivän kiertokin tietysti kertoo sen!), mutta silloin helmi-maaliskuussa tuskailin, saanko menetelmällä ikinä mitään korkeita lämpötiloja. Onneksi olin sinnikäs - harjoittelu on tehnyt minut paremmaksi lämpötilan ottamisen kanssa.

Nyt reilut puoli vuotta myöhemmin olen jo niin sinut menetelmän kanssa, etten viitsi ottaa lämpötilaa joka aamu.

Yllä olevan syyskuun kaavion aloitin vasta 10. kiertopäivästä. Ovulaation tunnistamisen jälkeen mittasin vielä neljä korkeaa lämpötilaa ja muutaman vielä "huvikseni" loppukuusta.

Toisaalta uskallan nykyään myös luottaa menetelmään enemmän, sillä tarkkailen myös muita kehoni merkkejä ovulaation havaitsemiseksi. Näistä lisää myöhemmin!

2 kommenttia:

  1. Kiitos kaavioesimerkeistä. Olen juuri aloittamassa menetelmän käyttöä ja on kiva verrata omaa käyrää muihin!

    VastaaPoista
  2. Kaavioita löytyy ihan julkisesti esim. Fertility Friendin palvelusta http://www.fertilityfriend.com/cg/index.php?cat=1, tosin niiden lukeminen voi olla vaikeaa..

    VastaaPoista