sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

FertilityFriend - suomi -sanasto

Yhdessä blogin kommentissa kyseltiin käännöksiä Fertility Friendin monimutkaiselle kielelle. Koska itsellänikin kului tovi sekä sen että suomalaisten käyttämien lyhenteiden ymmärtämiseen, kokosin tähän blogitekstiin tärkeimmän sanaston FertilityFriendistä. Huikatkaa jos tästä puuttuu jotain!

Yleisiä termejä
Cycle, Cycle day: Kierto, kiertopäivä. Suomeksi kiertopäivä lyhennetään usein kp.
DPO = days past ovulation: päiviä ovulaation jälkeen. Esimerkiksi jos ovulaatio on kierron 15 päivä, kierron 18 päivä on myös 3 DPO. Eli ovulaatiopäivää ei lasketa tähän mukaan, vaan laskenta alkaa heti ovulaatiota seuraavasta päivästä.
Anovulatory: anovulatorinen; kierto jossa munasolu ei irronnut eli ovulaatiota ei tapahtunut.
BBT = basal body temperature: aamulämpö
Cervical fluid, cervical mucus (CM): valkovuoto
EWCM = egg-white cervical mucus: kananmunan valkuaista muistuttava valkovuoto
TTC = trying to conceive: yrittää raskautta, esim. TTC 6months tarkoittaa "olen yrittänyt tulla raskaaksi 6 kuukauden ajan".

Fertility friendin kuvaajissa esiintyviä lyhenteitä
Huom. FF:n kuvaajissa näkyvät vihreät taustat tarkoittavat, että kyseinen kehon merkki viittaa hedelmälliseen aikaan.

CM: ks. yllä, valkovuoto. Vaihtoehdot: S-sticky; C-creamy, W-watery, E-eggwhite. Kaksi viimeistä lasketaan hedelmälliseksi valkovuodoksi.
CP = cervix position: kohdunkaulan sijainti (L-low, M-medium, H-high), tuntuma (F-firm, M-medium, S-soft) ja avoimuus (C-closed, "-"-medium, O-open). Tätä on hieman vaikea lukea, mutta jos tiedot tallentaa kaikista kolmesta, esim. "LFC" tarkoittaa "low, firm, closed"; HSO on "high, soft, open", ja MM- "medium, medium, medium".
Fern = ferning test: ovulaatiomikroskoopin tulos
BD = bed dance: "vaakamambo", seksin harrastaminen. Tämänkin voi kirjata joko ruksilla (x), aamulla (am), illalla (pm), kaksi kertaa (xx) jne. (kiitos kommentoijalle!)
OPK = ovulation prediction kit: ovulaatiotesti
Mon = monitor: viittaa ovulaatiomonitoriin. Näitä ei ole enää saatavilla Suomessa, valmistajan sivut löytyvät kuitenkin täältä.
Test: Raskaustesti, tulos joko + tai -; tai verestä otettu raskaustesti B+ tai B-.
Meds = medications: kierron aikana otetut lääkkeet, esim. progesteroni-hormoni. Näitä taitavat lähinnä käyttävän ne, jotka eivät ole onnistuneet raskaaksitulossa, ja ovat hedelmöityshoidossa.
Stats = statistics: tilastot, eli milloin aikaisempien kiertojen perustella olisivat kuukauden hedelmällisimmät päivät.

Esimerkki:


 
Yllä olevassa kaaviossa ovulaatiopäivä (9. päivä perjantai ja 15kp) on merkitty punaisella pystyviivalla. Ovulaation jälkeen kaavioon on laskettu DPO, ovulaation jälkeiset päivät. Tämän kaavion täyttäjä taitaa kovasti toivoa lapsia, kun on kahdeksannesta DPO:sta lähtien joka päivä tehnyt raskaustestin - harmi vain joka kerta tulos oli negatiivinen. Ovulaation kannalta sänkypuuhat oli kuitenkin ajoitettu varsin nappiin eli BD-rivillä näkyvät iltasessiot (PM) osuvat ovulaatiopäivälle sekä sitä ennen ja sen jälkeen. Virheällä merkityt valkovuototulokset (CM-rivillä), ovulaatiotestin positiivinen tulos (OPK) ja kohdunkaulan asento (CP, korkealla pehmeä ja avoin) ovat muita signaaleja, jotka varmistavat että ovulaatio tosiaan tapahtui n. 15 kiertopäivänä. Lisäksi kaavion täyttäjä on kirjannut koko joukon ylimääräisiä tuntojaan univajeesta närästykseen, nämä näkyvät eri värisinä väritettyinä laatikoina kuvaajan alaosassa. Näiden ylimääräisten oireiden selitykset näkyvät aina kuvaajassa alimmaisena.


15 kommenttia:

  1. Jeps, kiitos auttoi! Olen muutaman kuukauden ajan jo käyttänyt FF:ää aamulämpöjen kirjaukseen, mutta nuo muut ominaisuudet ovat olleet vähän hämärän peitoissa huonon englannin kielitaitoni ansiosta.

    VastaaPoista
  2. Oletko muuten käyttänyt jotain ehkäisytietokonetta? Olisi hienoa lukea niistäkin jotakin käyttökokemuksia... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ehkäisytietokoneita ei tosiaan taida saada enää Suomesta, ja hintakin taitaa olla tyyris. En ole itse kokeillut. Olen ollut kovin viehättynyt oman kehon merkkien tulkitsemiseen itse, sen sijaan että luottaisin laitteeseen - vaikka varmasti olisi hyvä apuväline etenkin jos perehtyminen tuntuu liian työläältä. Ehkä nyt kun kiinnostus luonnolliseen ehkäisyyn vaikuttaa olevan nousussa, saisimme laitteen takaisin Suomen markkinoille?

      Poista
  3. Jossain, oli varmaan lapsettomuus puolen artikkelissa, törmäsin hiljattain tuohon BD-lyhenteeseen. Oli selitetty sanoilla Bed Dance... Olisiko siis suomeksi vaaka mambo ;)

    VastaaPoista
  4. Heips!

    Taas mulla on ongelma/kysymys FF:stä. Mulla tulee (valitettavasti) menkat kaksi kertaa kuukaudessa, mutta FF ei laita kuin toiseen kiertooni tuon punaisen viivan. Eikö se vain tunnista että kaksi kertaa kuukaudessa voi olla menkat?

    Toinen kysymys kuuluu että sinun yhdessä kaaviossa FF:ssä (June 06, 2011) lukee "ener" . Mitähän se meinaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lyylimus!

      Piti oikein käydä katsomassa että mikä tuo ener oli ja tosiaan se viittaa "Mood/Energy" eli mieliala/energia-kohdan alta löytyvään energiaan: low, normal tai high. Tuonne voisi siis kirjata sekä mielialan että energian. Itse en ole kirjannut tuota yhtä yksittäistä kertaa enempää koska oma elämänrytmini on välillä aikamoista härdelliä koska saatan välillä valvoa paljonkin, joten olisi vaikea tietää mikä huono- tai hyväntuulisuus, tai energiataso, johtuisi kierrosta, mikä ihan muista ympäristötekijöistä.

      Jos ollaan ihan tarkkoja, menkat tarkoittavat vain sitä tapahtumaa kun kohdun limakalvo valuu pois "tarpeettomana" noin 10-16 päivää ovulaation jälkeen. Monilla saattaa olla tiputteluvuotoa joka johtuu jostakin muusta asiasta - esimerkiksi itselläni kohdunkaulan polyyppi aiheutti tällaista. Eli periaatteessa jos FF ei tunnista ylimääräistä vuotoa menkoiksi, tämä olisi ihan oikein.

      Jos menkat on kaksi kertaa kuukaudessa sen takia että kierto on tosi lyhyt - jos ovulaatiopäivä olisi esim 7. kiertopäivä, voisi koko kierron kesto olla esim juuri 17 päivää, FF:n pitäisi tunnistaa tämä ihan oikein.

      FF:ssä voi myös julkaista oman kuvaajansa - olisi helpompi miettiä toimiiko laskenta oikein jos lähettäisit vaikka linkin omaan kuvaajaasi! Eli mene "Sharing" ylävalikosta löytyvään Charting home page "Setup"-linkkiin, valitse sivun alalaidasta oikealla olevista available charts-osuudesta oikea kierto "add chart" -napilla selected charts osioon. Sivun ylälaidassa näet linkin omalle sivullesi.

      Poista
  5. Lyylimus: Menkkojen merkkinä on punainen ruutu rivillä CM. Lämpötilaruudukossa oleva punainen pystyviiva merkkaa ovulaatiopäivän ja vaakaviiva lämpötilaa joka ovulaation jälkeen on ylittynyt. Eli punaista viivaa ei tule, jos ovulaatiota ei ole tunnistettu. Nouseeko lämpötilasi selvästi kierron loppua kohti?

    Kiitos tästä blogista! Tutustuin luonnolliseen ehkäisyyn viisi vuotta sitten ja en enää koskaan halua pillereitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riiks kommentoinnista ja hienoa kuulla että olet myös menetelmän tyytyväinen käyttäjä :)

      Poista
  6. Eli mulla näyttää tältä: http://www.fertilityfriend.com/home/3bb396

    Imetän tosiaan vielä, joten kiertoni voi olla senkin takia mitä on...
    Tästä kierrosta tulee näköjään pidempi, koska merkkejä lähestyvästä oviksesta ei vieläkään ole. Ehkä mä pikkuhiljaan pääsen vuotamaan vain kerran kuukaudessa ;)...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lyylimus,

      kaaviosi näyttivät todellakin hämmentäviltä ja kun vielä imetät, jouduin turvautumaan aikaisemmin mainostamaani Toni Weschlerin monipuoliseen oppaaseen.

      Aluksi arvelin, että voisiko kevyt vuoto olla ennen menkkoja tulevaa tiputteluvuotoa, ja näin ollen todellinen menkkojen alkamispäivä tulkittaisiin väärin.

      Kuitenkin näinkin laskettuna luteaalivaihe olisi todella lyhyt, ja jos olet jo saanut lapsen (eli luteaalivaiheesi on kuitenkin aikaisemmin ollut riittävän pitkä lapsen saamiseksi), tämä ei kuulosta todennäköiseltä vaihtoehdolta.

      Näin ollen kyseenalaistaisin, oletko vielä alkanut ovuloida raskauden jälkeen lainkaan. Tähän viittaavia syitä ovat seuraavat:
      - Lämpötilassa ei selkeää kaksivaiheista vaihtelua: se on jatkuvasti noin 36,3.
      - Et ollut merkinnyt hedelmällistä valkovuotoa. Tonin oppaan mukaan ei valkovuotoa tai vain sitkeä sticky-tyyppinen valkovuoto ei ole hedelmällistä ja näitä molempia esiintyy vielä ennen ovulaation uudelleen alkamista.
      - Imetät vielä, ja tämä usein estää ovulaation
      - Kuukautisten alkaminen n. 4-5 päivää ovulaation jälkeen kuulostaa hyvin poikkeukselliselta tilanteelta. On siis hyvin epätodennäköistä että tilanne olisi tämä.

      Keho yrittää kovasti aloittaa ovulaation raskauden jälkeen, ja Toni kuvaakin että muutamassa kierrossa ennen varsinaisten ovulaatioiden alkamista voi olla hedelmällistä valkovuotoakin ilman varsinaista ovulaatiota. Menkkamainen vuoto johtuu siitä että hormonit kuitenkin kasvattavat kohdun limakalvoa, ja kun se kasvaa liikaa, valuu tämä ylimääräinen osa pois. Siinä mielessä lämpötilan tarkkailu on tärkeää, että et voi nyt yhtään tietää, missä vaiheessa keho lopulta onnistuu ovulaation tuottamaan.

      Toni suosittaa raskauden jälkeen pitämään kahden viikon (14 päivän) tarkkailujakson, jolloin tarkkailee valkovuotoa erityisen tarkkaan. Jaksolla saa olla joko ei lainkaan valkovuotoa, tai sitkeää sticky-valkovuotoa. Jos valkovuoto pysyy samanlaisena koko tarkkailujakson aikana, on suojaamatonta seksiä turvallista harrastaa jokaisen samanlaisena jatkuvan päivän iltana (eli tämän kahden viikon jälkeen. Kahden viikon tarkkailujakson aikana tämä ei ole vielä sallittua). JOS kuitenkin jossain vaiheessa valkovuoto muuttuu hedelmälliseen suuntaan (käsivoidemaista, venyvämpää, tai peräti munanvalkuaisen kaltaista), pitää heti ottaa lähestyvän ovulaation mahdollisuus huomioon.

      Paras tapa on varmasti tarkkailla eri merkkejä ihan rauhassa, kirjata ne huolella ja eiköhän tilanne ala kehittyä johonkin suuntaan viimeistään kun lopetat imetyksen!

      Tsemppiä ovisbongailuun!

      Poista
  7. Pitänee varmaan koittaa jostain saada käsiin tuo kyseinen kirja. Muutaman kerran olen päässyt huomaamaan valkovuodon edellis kierrossa. Silloin päättelin oviksen olevan lähellä ja aloin testaamaan sitä ja tikutinkin oviksen sitten. Lämpötilathan eivät siinä kierrossa laskeneet mitenkään... Tosin tuo lämpötila menetelmä voi olla minulla epätarkkakin, koska joudun heräämään vauvan kanssa yöllä ja aina en ehdi nukkumaan sitä kolmea tuntia ennen lämmön mittaamista... :/

    Voisikohan sen mitata yöllä? Silloin herään aina samaan aikaan ja olen saanut nukuttua sen kolme tuntia ennen sitä.

    Mun imettäminen on aika harvassa jo (noin 4krt vuorokaudessa). Mä kävin neuvolatädin lähettämänä lääkärissäkin tästä asiasta (ärsyttää vuotaa kaksi kertaa kuukaudessa!), mutta lääkäri ei osannut sanoa mikä mua "vaivaa" :D. Palataan kuulemma asiaan imetyksen loputtua.... Epäili mulla kyllä PCOS:sää, kun on karvoitusta ja ekan lapsen saamisessa meni aikaa pidempään kuin "normaalisti" tämän ikäisillä (1v 3kk, 21v ja kierrot silloin epäsäännölliset 2-3kk välein...)

    Ei kait se auta kuin odottaa ja toivoa että normaalisoituvat. Ärsyttää suunnattomasti vuotaa vaan kaksi kertaa kuukaudessa...!

    VastaaPoista
  8. Lyylimys: Yksi juttu tuli mieleen. Pidäthän mittaria tarpeeksi kauan? Oma mittarini piippaa noin 10 sekunnin kohdalla, mutta kun jatkan mittaamista lämpö saattaa nousta vielä jopa 0,2 astetta.

    Suurin osa digitaalisista mittareista ovat maksimilämpömittareita, mikä tarkoittaa sitä, että mittari jatkaa lämpötilan mittaamista myös äänimerkin jälkeen, mikäli sen annetaan olla mittauspaikassa.

    Äänimerkin jälkeen mittarista on luettavissa ennustelämpötila, josta näkee nopeasti, mikä lämpö suurinpiirtein on ja onko kuumetta. Tarkan tuloksen saamiseksi mittaria kannattaa pitää vielä 5-10 minuuttia, jolloin mittari kertoo lopullisen, todellisen lämpötilan.

    VastaaPoista
  9. Osaatko luomupimu kertoa, miksi FF tekee välillä valkoisia (tyhjiä) palloja ja välillä sininsiä (täysinäisiä)? Veikkaileeko se jotain ovulaatiota vai mistä johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei anonyymi! Jos lämpötilan mittaa eri aikaan eri päivinä, eivät tulokset ole yhtä luotettavia kuin jos mittauksen tekee samaan aikaan. FF vertailee eri päivien kellonaikoja ja jos sen mielestä eroa on liikaa, tulee pallosta tyhjä - eli kirjaus on mahdollisesti epäluotettava. Siniset, täysinäiset pallot taas tarkoittavat kellonajaltaan luotettavaa mittausta.

      Poista