maanantai 5. joulukuuta 2011

TCOYF: nettipalvelu aamulämmön ja hedelmällisyyden seuraamiseksi

Kehon merkkien seuraaminen joko raskauden yrittämiseksi tai sen ehkäisemiseksi voi tuntua vaikealta. Miten pitää kirjaa valkovuodosta, aamulämmöstä, ja sun muista eri tuntemuksista, jotka eivät ehkä yhden päivän kannalta tarkasteltuna vaikuta tärkeiltä, mutta joista pitäisi pystyä kokonaisuutena tulkitsemaan ovulaatiotapahtuma? Eikö koko prosessi ole ihan kauhean työlästä?

Näin nettiaikana voi onneksi hylätä kynän ja kopioidun kaavion, ja täyttää tiedot moderniin nettipalveluun. Kauniin visuaalisen ulkoasun lisäksi nämä tarjoavat paljon hyödyllistä tietoa, statistiikkaa omista kierroista, ja jopa ennustavat tulevan kierron kulun edellisten perusteella. Kirjaamisen vaiva on suhteellisen pieni, ja kaaviokäyrän piirtyminen päivä päivältä tuottaa tietynlaista mielihyvää - varsinkin kun ovulaatiopäivän tunnistaminen onnistuu.

Kokeilin kirjata marras-joulukuun kiertoni kolmeen eri palveluun: Toni Weschlerin TCOYF:iin, yhdysvalloissa suosittuun ja monipuoliseen Fertility Friendiin, ja varsin uudehkoon puolalaiseen go28days-palveluun. Kirjoitan vuoron perään kokemukseni ja kommenttini kustakin. Tässä ensimmäinen: TCOYF!


TCOYF - Taking Charge of Your Fertility

TCOYF on Toni Weschlerin hedelmällisyyskirjan sähköinen jatke. Sivuilta voi ostaa ladattavan tietokoneohjelman, ja hiljattain hän on avannut myös netin välityksellä toimivan version. Tällä hetkellä nettipalvelu on beta-testausvaiheessa ja ilmainen. Testasin juuri tätä netin välityksellä toimivaa palvelua.


Yleisnäkymä.
Kalenterinäkymä. Kalenteripäivää klikkaamalla
pääsee muokkaamaan päivää.




Tietojen syöttämisen näkymä.
Rekisteröityminen ja käytön aloittaminen
Tässä linkki rekisteröitymislomakkeeseen, jolla luodaan käyttäjätunnus ja kerrotaan tärkeimmät taustatiedot.

Kun olet luonut tunnuksen, pääset aloitussivulle jossa näet kalenterin ja vasemman puoleisen valikon. Tämä kannattaa tallentaa kirjanmerkkeihin - ainakin itselläni oli vaikeuksia löytää sitä myöhemmin.


Käyttölogiikka
Palvelun käyttölogiikka on kalenterinäkymän ympärillä. Kalenterinäkymästä klikataan sitä päivää, johon halutaan tallettaa tietoja. Kalenterin värikoodaus kertoo, missä kohtaa kierrossa mennään. Vaalea vihreä on ennen ovulaatiota oleva ei-hedelmällinen aika, tummempi vihreä hedelmällinen ajankohta, ja violetti ei-hedelmällinen luteaalivaihe, vaalean violetti ei-täyttämätön ei-hedelmällinen aika. Kuulostaako sekavalta? Ainakin minusta tämä kalenterinäkymä on jotenkin harhaanjohtava, eikä se toisaalta kerro kiinnostavia tietoja kovin tarkkaan. Vaikka päiviin tallettaa tietoa, vain osa niistä näkyy symbolina kalenterinssa. Punainen ympyrä kuvaa kuukautisia, ihan pieni ympyrä tiputteluvuotoa, ja sydän seksin harrastamista. Todennettu ovulaatiopäivä on merkitty valkoisella "munalla". Minusta tämä tuntuu vähän ällöltä. Kai siihen olisi voinut jonkin toisen symbolin keksiä?

Kalenteri toimii myös ennustaen: kun kierto on alkupuolella, kalenteri kertoo arvioidut päivät ovulaatiolle ja kuukautisten alkamiselle.

Tietojen tallentaminen on varsin yksinkertaista: haluttua päivää klikataan, ja kalenterin päälle aukeaa tietojen syöttämisen ikkuna. Jenkkityyliin kalenteri alkaa sunnuntaista, joten syötin monta kertaa tiedot vahingossa väärälle päivälle - tässä suomalaisen kannattaa olla tarkkana.

Tietojen tallentamisen näkymässä kaikki tärkeimmät tiedot löytyvät samalta välilehdeltä. Tämä on hyvä, sillä se nopeuttaa käyttöä. Annetut vaihtoehdot ovat selkeitä ja helppoja ymmärtää. Tarvittavia tietokenttiä oli riittävä määrä, ja jos jotain jäisi vielä uupumaan, voisi sen syöttää notes-välilehden avoimiin muistiinpanoihin. Palvelu sopii yhtä hyvin raskauden ehkäisyyn kuin sen yritykseen: jos harrastaa seksiä kondomin kanssa, voi valita "birth control".

Jos on todella hardcore tietojen täyttämisen suhteen, kaksi muuta testaamaani palvelua antavat tarkempia tietoja seksin harrastamisesta: käyttäjä voi valita oliko sessio aamulla, illalla, vai kenties molempina. Minusta tämä menee liian yksityiskohtaiseksi, joten olin itse asiassa aika tyytyväinen TCOYF:in yksinkertaiseen intercource-valintaboxiin.

Tietojen syöttämisessä on muutamia hieman ärsyttäviä ongelmia. Lämpötila ja kellonaika syötetään kahteen laatikkoon, mutta jos järjestelmä ei hyväksy syöttämiäsi lukuja, muuttuu luku automaattiseksi joksikin toiseksi. Onneksi laatikoiden vieressä on pari nappia, joita painamalla luvun voi muokata. Usein syöttämisen näkymä latautui myös hitaasti, ja tietojen tallettaminen palveluun kesti tosi kauan.

Kalenterinäkymä itsessään kertoo siis hyvin vähän kierron kulusta - päästäkseen analysoimaan tietojaan pitää klikata charts-näkymää vasemmassa palkissa. Tämä avaa näkymän kaaviokuvaan, johon piirtyy lämpötilakäyrä ja johon automaattisesti kootaan eri päivien tuntemukset helposti analysoitavaan muotoon.

Kaavio kehon merkeistä

Erityisen mukavaa käyttäjän kannalta on, että kaavio on jaettu selkeiksi "low fertility", "fertile" ja "infertile"-osioihin, jotka helpottavat varsinkin aloittelevaa käyttäjää.

Kun järjestelmä laskee ovulaation tapahtuneen FAM-sääntöjen mukaan, merkitään ovulaatio pystyvärityksellä (kiertopäivä 14), ja "coverline" eli rajapyykki alhaisten ja korkeiden lämpötilojen välillä piirretään kaavioon automaattisesti.

Osa muista symboleista on kohtuullisen selviä: kuukautiset ovat punaisia ympyröitä, valkovuotoa taas on väritetty sitä "enemmän" mitä hedelmällisempää se on (eli hedelmällisintä munanvalkuaisen kaltaista valkovuotoa oli kiertopäivät 12-14) - mutta osa symboleista on vaikeasti ymmärrettäviä, esimerkiksi kiertopäivien 15 ja 17 lämpötilan värin vaihtaminen punaiseksi. Ohjeita on tarjottu hyvin vähän.

Palvelussa oli ongelmia myös teknisesti. Huomasin, että jos täytän vain lämpötilan, usein sitä ei piirretä kaavioon lainkaan. Minun piti usein käydä lisäämässä jokin muu merkki, esim täyttää tieto valkovuodosta, ennen kuin lämpötilakäyrä piirtyi oikein. Toivottavasti tämä ongelma korjataan pian.

Yhteenveto
TCOYF kärsii joistakin teknisistä haasteista, mutta muuten se on selkeä, suoraviivainen ja yksinkertainen käyttää. Koska palvelu antaa hyvin vähän ohjeita, tulee sen käyttäjän tietää varsin tarkkaan, miten merkkejä tulee tarkkailla. Palvelu toimiikin varmasti parhaiten, jos olet jo ostanut ja lukenut Tonin kirjan. Sen kaavio on samanlainen kuin Tonin esimerkkikaaviot, joten kirja antaa paljon tulkinta-apua.

Palvelu on vielä beta-vaiheessa, ja joinakin testipäivinä en onnistunut lataamaan kaavionäkymää, yhtenä en taas voinut tallettaa tietoja. Toivottavasti näistä ongelmista päästään pian eroon.

Palvelu on kuitenkin tällä hetkellä kokonaan ilmainen, joten jos haluaa kokeilla olisiko siitä apua, suosittelen ehdottomasti!

2 kommenttia:

  1. Älypuhelinten omistajien kannattaa myös kokeilla Ovuview-kuukautiskalenteria Android-puhelimille tai vaihtoehtoisesti Womanlog-kalenteria (Androidille & iPhonelle)

    https://market.android.com/details?id=com.sleekbit.ovuview&hl=fi

    http://www.womanlog.com/

    Itse käytin pitkään Ovuviewin ilmaisversiota ja ostin lopulta kokoversion joulutarjouksesta. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, näyttääpä hyvännäköiseltä! Ja kännykkäsovelluksen käyttäminen voi olla näppärämpää kuin avata aina sovellus tietokoneella. Täytyykin testata!

      Poista