torstai 3. heinäkuuta 2014

Tietopaketti ovulaatiomikroskoopista

Mikä on ovulaatiomikroskooppi?

Ovulaatiomikroskooppi on pieni, huulipunan kokoinen ja muotoinen pieni mikroskooppi, jonka avulla voi tutkia sylkensä koostumusta ja tehdä päätelmiä ovulaation lähestymisestä. Laite koostuu kolmesta osasta: mikroskoopista, linssistä ja suojuksesta. Vähän kuin huulipunakin: huulipunan suojakotelosta, varsinaisesta huulipunasta, ja pääosan suojuksesta... Mutta toisin kuin huulipunassa, mikroskooppia ei kierretä vaan sen pohjassa on pieni painonappi, joka sytyttää mikroskoopin tarvitseman valon.

Miten ovulaatiomikroskooppi toimii?

Syljen koostumus muuttuu ennen ovulaatiota kehossa kohoavan estrogeenin vuoksi. Ovulaatiomikroskoopin avulla voi tarkkailla syljen koostumuksen muutosta ja havaita siten tulevan ovulaation.

Monille on tuttu raskaustestin kaltainen ovulaatiotesti, joka tulkitaan virtsasta. Nämä mittaavat LH-hormonin tuotantoa. LH-hormonin kanssa saa olla todella tarkkana, sillä hormonia erittyy paljon hyvin lyhyenä ajanjaksona. Estrogeenin nousu puolestaan on hitaampaa, kuten alla oleva kuva havainnollistaa:
Kuvan lähde: Clearblue

Kun syljen koostumus muuttuu "palluroista" "kuurankukkaksiksi", tapahtuu ovulaatio yleensä 24-72 tunnin kuluessa.

Ovulaatiomikroskooppi antaa siis pidemmän aikaikkunan ovulaation havaitsemiselle, ja vieläpä mahdollisesti reippaasti etukäteen.

Miten ovulaatiomikroskooppia käytetään?
 1. Ota näyte aamulla heti herättyäsi - älä syö, juo, harjaa hampaita, tupakoi, jne.
 2. Avaa ovulaatiomikroskoopin kansi ja pyöritä kevyesti ruuvamalla mikroskoopin linssi irti, aseta linssi väärin päin.
 3. Pese ja kuivaa kädet
 4. Aseta pieni pisara sylkeä mielellään kielen alta mikroskoopin linssille, jonka juuri irroitit.
 5. Odota vähintään viisi minuuttia, jotta näyte ehtii kuivua (kannattaa siis laittaa vähän sylkeä, muuten sylki kuivuu ikuisuuden! Jos kuivumisessa kuluu todella kauan, pese puhtaaksi ja korvaa uudella, pienemmällä näytteellä. Tässä välissä voit hyvin jatkaa vaikkapa aamupalalle, ja tulla katsastamaan tuloksen sen jälkeen. Odottaminen todella kannattaa, muuten tulkintaa voi olla mahdoton tehdä. Oman kokemukseni perusteella syljen voi antaa odotella niin kauan kuin itse maltat, vaikka tunninkin!)
 6. Ruuvaa linssi takaisin kiinni
 7. Laita silmäsi kiinni mikroskoopin aukkoon ja paina samanaikaisesti alapuolella olevaa LED-valonappulaa, jotta näet näytteen mikroskoopissa (kuulostaa monimutkaiselta mutta kyseessä on todellakin helppo juttu)
 8. Tulkitse kuva 
 9. Puhdista mikrofonin linssi valmiiksi seuraavaa päivää varten. Puhdistamiseksi riittää kostealla nukkaamattomalla pyyhkeellä tai talouspaperilla pyyhkiminen. Voit ruuvata linssin takaisin ja tarkistaa katsomalla, että se tuli puhtaaksi.
Miten ovulaatiomikroskooppia tulkitaan?

Ei-hedelmällinen kuivunut sylki näyttää yksittäisiltä "klönteiltä" tai "palluroilta".  Kaikista hedelmällisimpänä aikana monimutkainen, kuurankukka- tai saniaiskuvioita muistuttava, lumihiutaleen näköinen kaunis muodostelma ilmestyy näkyvyiin. Tämä kestää n. 2-4 päivää. Ovulaation jälkeen kuvio palaa takaisin ei-hedelmällisiksi palluroiksi. Jos tarkkailet sylkeäsi joka päivä, voit havaita hienoisia kuvioita estrogeenin nousun alkessa - tässä on kyse siirtymävaiheesta joka yleensä kestää 0-2 päivää.
Kuvalähde: Babyhopes.com
Tässä vielä suurennos "lumihiutaleesta":
Kuvalähde: Babycenter.com
Mistä ovulaatiomikroskoopin voi hankkia?

Suomalaiset verkkokaupat myyvät ainakin Donna- ja Julia-merkkisiä ovulaatiotestejä. Google auttaa löytämään kaupat, mutta kannattaa tehdä hintavertailua. Kalleimmillaan testistä saa maksaa lähes 50 euroa, Amazon.co.uk:sta puolestaan voi tilata halvimmillaan noin 15-20 punnalla eli puolella Suomen hinnoista. Minulla on tunnetuin merkki Fertil-Focus, joka on ollut käytössä hyvä.

Onko ovulaatiomikroskooppi luotettava?

Mikroskoopin valmistajat esittävät, että sen luotettavuus olisi 98%. Joskus estrogeeni kohoaa, mutta ovulaatio ei tapahdukaan. Kannattaa siis täydentää tulkintaansa muita kehon merkkejä tarkkailemalla. Alkuvaiheessa kuvion lukeminen voi tuntua hankalta. Jos olet epävarma, varmista että olet antanut näytteen kuivua tarpeeksi kauan, ja yritä ottaa näyte alussa joka päivä. Niin näet paremmin, koska näyte alkaa muuttua.

Miksi ovulaatiomikroskooppi kannattaisi hankkia?
 • Kertainvestoinnilla monivuotinen laite, joka auttaa hedelmällisyyden tarkkailussa - toisin kuin esim. virtsasta tehtävät ovulaatiotestit, joita saisi aina olla ostamassa uusia
 • Antaa etukäteen viitteitä lähestyvästä ovulaatiosta
 • Helppo ja nopea käyttää
 • Diskreetti ja pieni laite, joka on helppo ottaa mukaan ja käyttää missä tahansa
 • Toimiva myös epäsäännöllisten kiertojen kanssa
 Oman kokemukseni perusteella voin lämpimästi suositella!

7 kommenttia:

 1. Hei!

  Kiitos kirjoituksistasi! Miten sain tuon Fertil-Focusin tilattua Amazon.co.uk:sta? Itselläni ei onnistu ja kovasti sen haluaisin!

  Itselläni kun on ollut käytössä Pearly. Mitään isoja valituksia ei koneesta ole mutta jos on hektisempi elämäntilanne tai haluaa yöllä nauttia kumppanin seurasta se ei ole mahdollisuus. Tähän ehkäisyyn sitoutuu toden teolla. Ei jätettä mittauksia väliin sillä jostain syysta kone rankaisee niistä vaikka jo pidempää käyttänyt.. Kolmena yönä kuussa kun jättää mittauksen tekemättä niin seuraus on että saa vihreitä päiviä vain 5-7 seuraavaan kuukauteen! Näin ainakin itselläni käynyt..

  Tiuhti

  VastaaPoista
 2. Heippa!

  Kiitos postauksesta, itse olen Pearlyn käyttäjä myös^^
  Tällä hetkellä kuitenkin imetän, joten se tarkoittaa sitä, että heräilen öisin muutaman kerran. Joten mittauksia jää paljon väliin, sillä uni on hyvin katkonaista ja sehän vaikuttaisi virheellisesti mittaustulokseen. Tämä voisi olla hyvä apu tälle ajalle ja myös jatkossakin, kun tosiaan voi seurata syljen koostumusta joka päivä. Mutta miten estrogeenitasot nyt imetysaikana, kun hormonit on muutekin vähän sekaisin? Jos tulee estrogeenipiikkejä usein tms.? Onko kellään kokemusta? Itsellä nyt yhdet kuukautiset olleet (vauva 3 kk) ja 2 ovulaatiotakin bongattu ja nyt odotan seuraavia kuukautisia. Nyt tulee mentyä vain oman kehon tarkkailulla yhdistettynä keskeytettyyn yhdyntään. Pearly on kyllä hyvä ja luotettava laite ja voin suositella sitä miltein kaikille. Paitsi tässä elämän tilanteessa on hankala, jos heräilyjä on paljon.

  VastaaPoista
 3. Hei tuli mieleeni, että eikö "kotikonsti" tähän syljen tarkkailuun voisi olla myös lasikappale, johon sylki kuivatetaan ja sitten siihen voisi lisätä "varjoaineen", mikä tarttuisi syljen kiinteisiin osiin ja halpottaisi näin syljen kuvioden tulkitsemista? Entä jäädyttäminen? Pitänee testata.. Mutta mikä olisi varjoaineeksi hyvä..

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Olisi mielenkiintoista kuulla ehkäisystä raskauden ja synnytyksen jälkeen, varsinkin jos imettää vielä. Samanlaisessa tilanteessa olevia on varmasti paljon joita hormonaalinen ehkäisy ei houkuta, mutta raskaus ei ole (ainakaan vielä) suunnitelmissa.

  Kiitos mahtavasta tietopaketista! Luomupimu on kovasti kohistu blogi keskustelupalstoilla. :)

  VastaaPoista
 5. Hei, minikokoisen mikroskoopin saa tilattua n. 5-6 eurolla useammastakin nettikaupasta. ostin itse pari viikkoa sitten 60 x suurentavan mikroskoopin joka on tikkuaskin kokoinen, toki tarvitaan erikseen pieni lasinpala jolle sylkeä laittaa. olen tässä jo toista viikkoa ihmetellyt näitä jokapäivä näkyviä saniaiskuvioita..

  VastaaPoista
 6. Kyllä olet nerokkaan blogin aiheesta tehnyt, upeat kuvat ja hyvin selvennetty kokonaisuus! Tästä materiaalia peruskoulujen terveystiedon tunneille!

  VastaaPoista
 7. six sigma certification cost in india
  Much obliged for sharing such a significant data with your readers.It will assist you with building connects to your sites by utilizing do take after blog remarking locales

  VastaaPoista