lauantai 1. maaliskuuta 2014

Miksi kuukautisia ei tule? Syitä kuukautisten puuttumattomuuteen

Kuukautisten nimi viittaa säännölliseen, jokakuukautiseen tapahtumaan. Joskus kuukautiset jäävät kuitenkin pois, vaikka ei olisikaan raskaana. Minulla näin on käynyt kaksi kertaa: kuukautiset katosivat ensin 8 kuukaudeksi kun olin lukioaikana ulkomailla vaihto-oppilaana, ja toisen kerran 7 kuukaudeksi kun olin trooppisessa maassa töissä reilun puoli vuotta hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen.

Lukioaikana suuri elämänmuutos ja stressi uuden kohtaamisesta saivat kehoni unohtamaan lasten teon mahdollisuuden, kunnes olin sopeutunut ympäristööni. Kuukautiset alkoivat itsestään reilun puolen vuoden odottelun jälkeen. Alun huoli vaihtui nopeasti tyytyväisyyteen kuukautisia vailla olevasta elämästä. Onneksi kuulin myös monien muiden vaihtarien kokeneen saman, muuten olisin varmasti ollut huolestuneempi.

Toisella kerralla olin juuri lopettanut ehkäisyhormonin käytön, ja saanut yhdet tuherruskuukautiset ennen kun muutin uuteen trooppiseen kotimaahani. Kun kuukautisiani ei kuulunut puolen vuoden odottelun jälkeen, kumppanini painosti minut työterveyshuollon maksamiin hedelmällisyystesteihin. Perustestit tulivat normaaleilla arvoilla takaisin, ja sain lääkärin kirjoittaman Terolut-kuurin kuukautisten palauttamiseksi. Epäröin kuitenkin lääkkeiden käyttöä - kuukautisten puuttuminen oli oikeastaan varsin mukavaa, ja toisekseen ajattelin, että kyllä oma kehoni tietää, koska se on taas valmis toimintaan. Olin oikeassa; reseptin määräämisestä kuukauden päästä kuukautiset palasivat. Vaikka odottelu voi olla stressaavaa, kannattaa antaa keholle tarpeeksi aikaa!

Tämä kirjoitus käsittelee siis tilannetta, jossa kuukautiset ovat jo alkaneet ja tulleet säännöllisesti, ja jäävät sitten pois. On ihan tavallista jos kuukautiset ovat juuri alkaneet, että ne eivät aluksi tule säännöllisesti joka kuukausi.

Tässä vielä tarkemmin eriteltynä syitä, jotka voivat jättää kehosi vaille kuukautisia.

1. Ehkäisypillereiden tai muiden ehkäisyhormoneiden käytön lopettaminen
Kehon oman hormonitoiminnan palautuminen voi tapahtua heti seuraavassa kierrossa - tai siihen voi mennä monta kuukautta, jopa yli vuosi. Ehkäisyhormoneiden lopettaminen voi saada kehossa aikaan myös raskausoireista jos jonkinmoista, mutta tämäkin on ihan normaalia.


2. Stressi tai elämänmuutos, matka
Vaikka matka ei tuntuisi stressaavalta, usein se kuitenkin sekoittaa kiertoa - ole siis tarkkana kun olet juuri kun oli valinneet ne ihanat uudet valkoiset caprit etelänlomalla päällesi!


3. Yli- tai alipaino, tai nopea laiduttaminen
Naisen keho tarvitsee vähintään noin 20% rasvaa, jotta se kykenee varastoimaan ovulaatiossa tarvittavaa estrogeenia. Myös 10-15% kehon massastaan laihduttajat saattavat kadottaa kuukautisensa joksikin aikaa. Merkittävä ylipaino voi myös häiritä kehon hormonitoimintaa ja lopettaa kuukautiset kokonaan. Tällöin laihdutus auttaa.

4. Sairaus
Moni sairaus voi vaikuttaa kuukautisten poisjäämiseen. Jos kuukautiset ovat jääneet pois ja olet eliminoinut kaikki muut syyt listalta, on ehkäpä syytä käydä lääkärin juttusilla, jos ei muuten niin rauhoittamassa omaa mieltä ja tarvittaessa saamassa apua kuukautisten käynnistymiseen hormonaalisista lääkkeistä.

5. Kova urheilu
Erityisesti juoksijoilla, uimareilla ja balettitanssijoilla, jotka harrastavat lajia kilpatasolla, voivat kuukautiset jäädä pois. Luultavasti kyse on yhdistelmästä stressiä ja liian alhaisesta rasvaprosentista. Rasvaprosentin voi mittauttaa esimerkiksi useimmilla kuntosaleilla.

6. Raskaus ja imettäminen
Kuukautisten poisjääminen on yksi tärkeimmistä raskausoireista. Jos raskauden mahdollisuus on olemassa, kannattaa kipaista kaupasta testi. Useimmat testit näyttävät luotettavan tuloksen jo sinä päivänä kun kuukautisten pitäisi alkaa, joten jos kuukautiset ovat olleet pitempään poissa, ovat testit luotettavia. Myös imettäminen usein estää ovulaation ja kuukautiset.

7. Menopaussi 
Jos edustat vanhempaa ikäluokkaa, voi poisjäämisessä olla kyse menopaussista tai sen alkuoireista.

Lääketieteessä kuukautisten puuttumista kutsutaan sanalla Amenorrea, jos englanniksi kaipaa lisää tietoa, etsi sanalla amenorrhea.

6 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiitos hienosta blogista! Kiva huomata, että olet taas alkanut kirjoittaa. Löysin tieni tänne kirjoitustaukosi aikana etsiessäni apua raskautumiseen. Luomumenetelmien kannattajana olen monet kerrat iloinnut siitä, miten hienosti jaat tietoa näistä asioista. Myös fertilityfriendin löysin sinun avullasi ja siitä on ollut minulle paljon iloa. Kiitos!

  Minullakin kuukautiset ovat jääneet kahdesti pitkälle tauolle. Toinen kerta taisi olla noin puoli vuotta ja toinen jopa yli. Ensimmäinen kerta oli yläasteen aikana, kun olin 40 päivää herkkulakossa. Olen aika hoikka, ja olen miettinyt josko herkkulakko laski rasvan määrän liian alas ja keskeytti kuukautiset.
  No, nyt olen taas herkkulakossa pääsiäispaaston ajan. Toivon kovasti tulevani raskaaksi, enkä tullut ennen tämän lukemista ajatelleeksi että paastoni saattaa vaikuttaa asiaan. Mitähän tässä kannattaisi tehdä? Ehkä pitäisi syödä tavallista rasvaisempaa ruokaa paikatakseni tilanteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tosi kiva kuulla että blogi on ollut hyödyllinen!

   Raskaaksi tulemisen kannaltahan on paras syödä mahdollisimman terveellisesti, eli siinä mielessä jos malttaa jättää herkut pois, hieno juttu. Tosin jos niitä tavallisesti syö runsaasti, ja saa sitä kautta paljon energiaa, ehkä ne poisjättämällä ei huomaa syödä tarpeeksi? Jos olet todella hoikka, kannattaa varmasti kiinnittää huomiota ruokavalioon ja siihen ettei välttele rasvaa liikaa. Jos syöt kalaa, kannattaa syödä esimerkiksi lohta tai nieriää, niissä on paljon hyviä rasvoja. Myös avokadoja saa kohtuullisen edullisesti pienissä verkkopusseissa, jos malttaa odotella kypsymistä; myös niissä on todella hyviä rasvoja ja maistuvat todella hyvältä esimerkiksi leivän päällä ripauksella suolaa ja pippuria. Nämä voisivat olla parempia vaihtoehtoja kuin rasvaisten juustojen tai muun epäterveellisemmän rasvan lisääminen. Eikun lohi-avokadosalaattia valmistamaan siis! Paljon on muitakin hyviä ruoka-aineita, tässä siis vain muutama vinkki jotka itsellä ovat maistuneet todella hyvin.

   Kovasti onnea yritykseen!

   Poista
 2. Samoin tällä toinen lukija iloitsee, että olet palannut kirjoittamaan! Itsekin olen käyttänyt luonnollista ehkäisyä parin vuoden ajan, ja aikanaan aloitin sen paljolti blogisi hyvien kirjoitusten rohkaisemana. Jatka samaan malliin ja oikein hyvää kevättä!

  VastaaPoista
 3. Hei löysin tän blogin googlaillessani. Jess! Jaat täällä tietoa, jota oon koittanu metsästää. :)

  Voisitkohan sinä auttaa parissa asiassa, joita oon miettinyt: Kiinnostaisi nimittäin tietää miksi kuukautiset ylipäätään halutaan käynnistää väkisin keltarauhashormonivalmisteilla? Ja onko siitä jotain vaaraa/haittaa, että odottelee vaikkapa vuoden tai ylikin niiden alkamista luonnollisesti ilman synteettisiä hormoneita?

  Itsellä kuukautiset jäi pois pillereiden lopetuksen myötä. Aika gynelle varattuna, mutta tuntuisi hölmöltä syödä kuuri keltarauhashormonia, kun pointti olisi elää ilman niitä synteettisiä hormoneita. :P Lähinnä haluan tsekata että muuten kaikki ok. Ja vielä se, että en ole hankkimassa lasta. :D

  VastaaPoista
 4. Hieno blogi, ensimmäistä kertaa täällä lukemassa :) Itsellä yleensä säännölliset menkat, nyt jo kuudetta päivää myöhässä ja raskaustesti näyttää negaa. Ehkäisynä ollut kondomi. Vain vähäistä tuhrua tullut kahteen kertaan. Mietin mitä ihmettä tapahtuu?! Olen kyllä laihduttanut, mutta en mitenkään radikaalia vauhtia edellisen raskauden kiloja pois, nyt
  74kg/170cm. Tuleeko vinkkejä mieleen?

  VastaaPoista
 5. Mulla jätti runsas tupakointi kuukautiset pois. Mutta heti kun piti viikon tauon tupakasta kokonaan, hormoonitoiminta käynnistyi taas (nännit kipeäksi ja sitten kuukautiset). Tätä jatkunut aika pitkään ja nykyään oon onnistunut vähentään sen verran että kuukautiskiertokin palannut normaaliksi :) mutta heti huomaa että on tullut sauhuteltua liikaa kun menkat myöhässä. Raskautta kun yritettiin, ei onnistunut 6kk, mutta heti ensimmäisestä täysin tupakoimattomasta kierrosta raskaaksi.

  VastaaPoista