keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Apua, voinko olla raskaana?

Huoli ja pelko vahingossa raskaaksi tulemisesta on yksi suurimmista stressinaiheuttajista naisen elämässä. Tässä asiapitoista tietoa, milloin kannattaa oikeasti olla huolissaan, ja milloin voi viimeistään raskaustestillä todentaa, onko raskaana.

Mahdollisuus tulla raskaaksi on olemassa, jos siittiöillä on ollut mahdollisuus uida munasolun luokse ja hedelmöittää se.

Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä ilman ehkäisyä, on tämä mahdollisuus olemassa. Keskimäärin 85 naista sadasta tulisi raskaaksi, jos ei käytä mitään ehkäisyä, yhden vuoden kuluessa. Raskaaksi voi tulla myös kuukautisten aikana. Mahdollisuus on siis merkittävä.

Keskeytetyssä yhdynnässä hedelmöittymisen mahdollisuus vähenee radikaalisti. 27 naista sadasta tulee raskaaksi vuoden kuluessa, oikein käytettynä vain 4 naista sadasta.



Hormonaalinen ehkäisy on oikein käytettynä tehokas keino ehkäistä raskauksia, mutta pillerin unohtaminen voi vaikuttaa ehkäisytehoon - vuosittain 8 naista sadasta tulee raskaaksi.

Munasolu on hedelmöityskelpoinen vain noin 12-16 tuntia. Luonnollisessa ehkäisyssä todennetaan munasolun hedelmöitysajankohta ja tämän perusteella vältetään raskaaksi tulemista. Oikein käytettynä 3 naista sadasta tulee raskaaksi vuoden kuluessa.

Raskauden mahdollisuus on erittäin pieni, jos
  • käytät hormonaalista ehkäisyä, olet käyttänyt sitä ainakin pari vuotta ilman ongelmia, ja olet käyttänyt ehkäisyä ohjeistuksen mukaisesti
  • käytät kondomia, eikä kondomi ole rikkoutunut
Raskauden mahdollisuus on käytännössä erittäin pieni myös jos
  • kiertosi on aina vähintään 28 päivää, ja olet harrastanut suojaamatonta/keskeytettyä yhdyntää kierron 1-7 päivänä
  • kuukautisesi alkavat about normaalisti
  • kuukautisesi alkavat normaalisti, ja olet harrastanut suojaamatonta/keskeytettyä yhdyntää kierron viimeisenä viikkona (jos kierto on 28 päivää, kiertopäivinä 22-28).
Raskaus on mahdollinen etenkin jos 7. kiertopäivästä eteenpäin
  • olet unohtanut käyttää hormonaalista ehkäisyä ohjeen mukaan
  • kondomi on rikkoutunut 
  • olet harrastanut suojaamatonta seksiä tai keskeytettyä yhdyntää
Koska voi sitten olla aivan varma, että on tai ei ole raskaana?

Aluksi kannattaa kalenterista varmistaa, minä päivänä tarkalleen harrasti seksiä, joka voisi mahdollisesti tehdä raskaaksi.
Elli Esimerkin kierto alkoi 1.1. ja hän on huolissaan kondomin rikkouduttua 10.1. eli kierron 10. kiertopäivänä.
Siittiöt voivat elää elimistössä korkeintaan 5 vuorokautta, joten jos munasolu on tänä aikana irronnut, on raskaus mahdollinen.
Ellin munasolun tulisi irrota 10.-15.1. jotta hänellä olisi minkäänlainen mahdollisuus tulla raskaaksi.
Jos munasolu on hedelmöttynyt, sillä kestää 6-12 päivää matkustaa kohtuun ja kiinnittyä kohdun seinämään.
Jos siittiö olisi onnistunut hedelmöittämään munasolun, se kiinnittyisi kohdun seinämään arviolta kiertopäivien 16-27 aikana, eli 16.-27.1.
Kun munasolu on kiinnittynyt kohtuun, alkaa raskaushormoni HCG:n eritys. Hormonieritys nousee yleensä noin 5-7 päivän jälkeen tasolle, jolla sen voi havaita virtsasta tehtävillä herkillä raskaustesteillä (25 mIU). Hormonin eritys on kuitekin hyvin yksilöllistä, ja joillakin taso voi nousta jo aikaisemmin.
Aikaisintaan Elli saada positiivisen tuloksen noin 21. kiertopäivänä, myöhäisintään 34. kiertopäivänä, eli 11-24 päivää seksin harrastamisen jälkeen.
Jos siis haluaa luotettavasti mutta mahdollisimman pian tietää, voiko olla raskaana, kannattaa raskaustesti tehdä ensimmäisen kerran noin kaksi viikkoa seksin harrastamisen jälkeen. Jos tulos on negatiivinen, voi toisen testin tehdä vielä tästä viikon päästä. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet, kannattaa tämän jälkeen odottaa vielä yksi viikko. Jos sekin on negatiivinen, niin on kyllä hyvin varmaa ettei ole raskaana, vaikka kuukautisia ei kuuluisikaan. Stressi voi hyvin aiheuttaa kuukautisten siirtymisen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti